Ruské letouny mají konkurovat Airbusu i Boeingu

Redakce EKO
1. 3. 2008 22:35
Prezident Putin podpořil zřízení nové korporace
Kokpit letadla Superjet 100 od firmy Suchoj.
Kokpit letadla Superjet 100 od firmy Suchoj. | Foto: Suchoj

Moskva - Ruské civilní i vojenské letectví čeká boom. Cílem Moskvy je vyrobit v nadcházejících letech šest tisíc nových strojů a zabrat 15 procent světové trhu, informuje britská BBC.

To vše má za úkol nově vzniklá, státem kontrolovaná United Aircraft Corporation, která spojila známé značky jako Tupolev a Suchoj. Konkurovat hodlá Airbusu i Boeingu.

Zastaralé, ale levnější letouny

Její úkol nebude jednoduchý. Přestože před nedávnem nazval prezident Vladimír Putin letectví "pýchou celé země", od pádu Sovětského svazu se zde příliš nezměnilo.

"Problém je, že většina modelů pochází z 80. a 90. let," tvrdí letecký expert a editor internetového magazínu Aviaportu Oleg Pantalejev. "Letouny nejsou srovnatelné se západními stroji, protože spotřebují více pohonných látek. Výhodou je pouze nižší cena."

Podle obchodního ředitele Suchoje Olega Federova se blýská na lepší časy. "Už jsme obdrželi nové žádosti na výrobu vojenských i civilních letounů, takže do roku 2015 máme o práci postaráno," citovala jeho slova britská BBC.

Zbrojení? Žádné obavy

Obavy bezpečnostních analytiků údajně nejsou na místě. "Proč by Rusko nemohlo vylepšovat vlastní obranu, když to dělá každý," ptá se profesora politický komentátor Alexej Puškov. "Investice vydané na armádu jsou ve srovnání s USA minimální," dodává.

Prezident Putin přesto v posledních měsících několikrát zmínit, že Západ žene rusko do nových závodů ve zbrojení a nechyběla ani slova o nové "studené válce". Více Gorbačov na CNN: Vrací se studená válka

 

Právě se děje

Další zprávy