Objednávka: Stovky nových Airbusů a Boeingů pro Asii

hjp
19. 2. 2008 14:01
Vyjednává se o 286 nových letadlech od Airbusu a Boeingu
Airbus A380
Airbus A380 | Foto: Reuters

Singapur - Poptávka po jednom z nejrychlejších a nejpohodlnějších způsobů přepravy - letecké dopravě - rychle stoupá. Nejvíce přitom na východních trzích.

Právě kvůli Asii nyní vyjednává největší světová leasingová společnost International Lease Finance Corporation (ILFC) s výrobci Boeing a Airbus o nákupu minimálně 286 letadel.

Informovala o tom dnes agentura Bloomberg.

Foto: Singapore Airlines
Čtěte také:
Obr A380 by měl brázdit české nebe za 15 tisíc korun
Obrazem: V roce 2008 zaplní nebe 13 obrů od Airbusu

"Více zájemců přichází z Asie," povrzuje pro agenturu šéf ILFC Steven Udvar-Hazy v dnešním rozhovoru v Singapuru. "Severoamerický trh je velmi vyspělý, zatímco trh v Asii zatím stále rychle roste."

Asijské aerolinky si kupují stále více letadel díky tomu, že ekonomický rozmach v Číně, Indii a jihovýchodní Asii činí tento druh dopravy pro lidi stále více přístupnějším.

Letos by měl počet letadel na tomto kontinentě vzrůst o 8,8 procenta. Počítá se s dodávkou 472 letadel. Uvedla to Mezinárodní letecká asociace (IATA).

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Singapore Airlines
Čtěte více:
Hlad po létání přivede do střední Evropy obří letadla
Už i Evropa dostane svou linku létanou obřím airbusem

ILFC jedná s Airbusem i o delší verzi A380

Růst poptávky v letectví dal vzniknout dalším leasingovým společnostem jako Standard Chartered Plc, Marquaire Bank Ltd nebo DAE Capital.

"Až leasingové sazby trochu klesnou a na trhu se upraví ceny, počet leasingových společností klesne," poznamenává Udvar-Hazy.

Foto: Reuters
Souvislosti:
Airbus předpovídá: za 20 let trojnásobek pasažérů
Vzdušný obr prvně vzlétl s pasažéry. Už je v Sydney

ILFC se společností Airbus jedná také o prodloužené verzi největšího letounu pro přepravu cestujících na světě, A380. "Větší letadlo bude jedinou možností, jak zvýšit kapacitu a zabránit ucpání letišť," dodává Udvar-Hazy.

 

Právě se děje

Další zprávy