Rusko má chloubu. Nový Suchoj Superjet

Reuters, pat
26. 9. 2007 12:10
Rusové chtějí 10 procent trhu. Uvnitř: GALERIE
V srpnu 2007 si Vladimir Putin prohlédl zatím jen model nového letounu Suchoj
V srpnu 2007 si Vladimir Putin prohlédl zatím jen model nového letounu Suchoj | Foto: Reuters

Komsomolsk - Rusové ukázali světu nový typ civilního letounu, první od doby, kdy se rozpadl Sovětský svaz.

Suchoj Superjet 100 vyvíjeli Rusové skoro deset let a hodlají se s ním prosadit na západních trzích. Letoun může přepravovat až 98 pasažérů.

"Superjet je víc než letadlo, je to projekt, kterému dáváme naprostou prioritu," prohlásil při slavnostním představení stroje ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Slavnosti, která se konala na východě země v Komsomolsku, se zúčastnilo na tisíc pozvaných hostů z Ruska i zahraničí.

Závod, který bude nový typ Suchoje vyrábět, byl kdysi jedním z nejstřeženějších míst Sovětského svazu, kde se vyráběly ponorky a vojenské stíhačky. Do roku 2010 by měla továrna vyrábět pět až šest letadel měsíčně.

Rusové mají s letounem velké plány, chtějí s jeho pomocí získat deset procent světového trhu s civilními letadly a dostat se mezi výrobci letadel do deseti let na třetí místo na světě. Ruské aerolinie si dosud objednaly 73 strojů.

Nový Suchoj by měl na vnitroruských linkách nahradit zastaralé stroje Tu-134 a Jak-42.

Rusové však plánují prodat na tisíc nových strojů, z toho sedm stovek do zahraničí.

Šéf Suchoje Michail Pogosjan  odmítl, že by jeho firma chtěla soupeřit s Airbusem a Boeingem na trhu velkokapacitních dopravních letounů. Ostatně, firma Boeing s vývojem nového stroje Rusům pomáhala.

 

 

Právě se děje

Další zprávy