Riziko potravinové krize sílí, málo obilí mají i USA

Karel Toman
9. 10. 2010 15:03
Zásoby kukuřice budou v USA nejnižší za 14 let, ceny obilí vyletěly vzhůru
Teď je peklo tam venku a kabina je elektronikou nabitá klimatizovaná oáza.
Teď je peklo tam venku a kabina je elektronikou nabitá klimatizovaná oáza. | Foto: Karel Toman

Chicago - Nejnižší zásoby kukuřice za 14 let mají ve svých skladech Spojené státy. Vyplývá to z napjatě očekávané zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo zemědělství.

Strach z globální potravinové krize se tak v pátek přehnal světovými trhy a ceny komodit jako kukuřice, rýže a pšenice vylétly nahoru. Spojené státy jsou totiž největším světovým pěstitelem kukuřice.

Obzvláště horké léto v USA, sucha ve světových obilnicích v Rusku a Brazílii, silné deště v Kanadě a v Evropě - to vše se letos podepsalo na velmi nízké úrodě obilnin a olejnin.

Rostou tak obavy z vážného nedostatku potravinových zásob a opakování potravinové krize z let 2007 - 2008, napsal deník Financial Times.

Zásoby se dramaticky sníží

Ministerstvo zemědělství Spojených států (USDA) označilo zásoby země za "dramaticky nižší" a varovalo před "možností mnohem omezenějších dodávek" kukuřice a ječmene - dvou hlavních plodin k výkrmu skotu, ovcí, prasat a drůbeže.

Akcie některých největších světových dodavatelů masa v reakci na to propadly. Americká Tyson Foods například o 7,7 procenta.

"Myslím, že potravinovou krizi máme právě teď," řekl Hussein Allidina, šéf obchodu s komoditami u banky Morgan Stanley.

Ceny zemědělských komodit na největší burze světa v Chicagu poskočily tak prudce, že dosáhly svých denních limitů a nakonec vzrostly o 13,3 %.

Cena evropské pšenice na pařížské burze vzrostla o deset procent. Rostla i cena dalších komodit včetně sóji, cukru, bavlny ječmene a ovsa. Komoditní Reuters-Jefferies CRB index dosáhl dvouletého maxima.

Křehký vztah nabídky a poptávky

Podle amerického ministerstva zemědělství sklidí tamní farmáři v sezóně začínající zářím 2010 celkem 12,7 miliard bušelů kukuřice, což je o 4 % méně, než činily dosavadní odhady.

Zásoby země by se tím snížily o 900 milionů bušelů a dostaly by se tak na nejnižší úroveň od sezóny 1996-97. USDA snížilo také odhady pro sklizeň pšenice a sóji.

"Tato revize podtrhuje fakt, že se ocitáme v křehkém poměru mezi nabídkou a poptávkou," prohlásil ekonom římské Organizace pro potraviny a zemědělství Spojených národů Abdolreza Abbassian.

Nízká úroda vedla už dříve k zákazům exportu obilí v Rusku a na Ukrajině. V reakci na to začali největší importéři jako země Blízkého východu a severní Afriky nakupovat zásoby, což ceny komodit poslalo ještě výš.

 

Právě se děje

Další zprávy