Řecko dluhy nezvládá, sjednává prý sametový bankrot

Karel Toman
27. 4. 2011 11:02
Řecký dluh byl vyšší, než se čekalo, restrukturalizace je opět o něco blíž skutečnosti.
Řecko se teď musí zohnout doslova pro každý cent. Stejně jako tento muž před centrálou Národní banky Řecka pro souostroví Dodekanés na Rhodosu. Země je druhý rok v recesi, letos se hospodářství propadne o čtyři procenta a příští rok skoro o tři. Jak domácnostem a drobným podnikatelům docházejí peníze, zatímco ti velcí si je ,,ulívají" do bezpečí švýcarských bank a daňových rájů, jmění řeckých bank se od začátku roku snížilo o 10 miliard euro. Nesplácené půjčky vzrostou v příštích letech podle Athens News na 12 procent všech půjčených peněz. Právě půjčky přitom hnaly řeckou spotřebu, a ta zase řeckou ekonomiku - teď ale zamrzlo stavebnictví i prodej aut. ,,Je to řetězová reakce," shrnuje mladý potápěč Dimitri v kotvišti naproti bance. Řecké bankovnictví tak čeká vlna fůzí silnějších bank se slabšími. Likviditu má do sektoru nalít prodej dluhopisů Evropské centrální bance a vládní program, který má do ekonomiky napumpovat 28 miliard euro a který chce vláda rozšířit o dalších 15 miliard.
Řecko se teď musí zohnout doslova pro každý cent. Stejně jako tento muž před centrálou Národní banky Řecka pro souostroví Dodekanés na Rhodosu. Země je druhý rok v recesi, letos se hospodářství propadne o čtyři procenta a příští rok skoro o tři. Jak domácnostem a drobným podnikatelům docházejí peníze, zatímco ti velcí si je ,,ulívají" do bezpečí švýcarských bank a daňových rájů, jmění řeckých bank se od začátku roku snížilo o 10 miliard euro. Nesplácené půjčky vzrostou v příštích letech podle Athens News na 12 procent všech půjčených peněz. Právě půjčky přitom hnaly řeckou spotřebu, a ta zase řeckou ekonomiku - teď ale zamrzlo stavebnictví i prodej aut. ,,Je to řetězová reakce," shrnuje mladý potápěč Dimitri v kotvišti naproti bance. Řecké bankovnictví tak čeká vlna fůzí silnějších bank se slabšími. Likviditu má do sektoru nalít prodej dluhopisů Evropské centrální bance a vládní program, který má do ekonomiky napumpovat 28 miliard euro a který chce vláda rozšířit o dalších 15 miliard. | Foto: Karel Toman

Atény - Věřitelé ve středu znovu prchají od řeckých dluhopisů.

Vystrašila je úterní zpráva Eurostatu, že místo plánovaných 8,1 procenta HDP skončil ve skutečnosti rozpočtový deficit Řecka roku 2010 mnohem větším 10,5 procentním schodkem.

Vládní dluh se tak vyšplhal na 330 miliard eur, což je 142,8 procenta ročního výkonu tamní ekonomiky. Přirážka za držení vládních dluhopisů v reakci na to vyskočila oproti německým na 12 rekordních procentních bodů.

Obavy z možné restrukturalizace řeckého dluhu, při níž mohou investoři přijít o podstatnou část svých investic, tak dál zvyšují pravděpodobnost, že k ní skutečně dojde.

Voda na mlýn restrukturalizace

"Fakt, že poměr řeckého dluhu je i pro rok 2010 v dvouciferné oblasti by měl podpořit další debatu o restrukturalizaci řeckého vládního dluhu," řekl agentuře Reuters ekonom Commerzbank Ralph Solveen. Roku 2009 byl deficit 15,4 procenta HDP

Evropská centrální banka v čele s Jeanem-Claudem Trichetem je však nadále ostře proti, podle ní by restrukturalizace přinesla velké škody evropskému bankovnímu sektoru - zvlášť v Německu, Francii a Belgii -, který na ni ještě není připraven.

Samotné Řecko, jehož banky drží největší část tamního dluhu, restrukturalizaci nadále oficiálně odmítá. Řecký tisk však v pátek informoval o tom, že tamní vláda zvažuje prodloužení splatnosti svých dluhů, aby pro ni byly nadále vůbec udržitelné.

Jeden z nejprodávanějších řeckých deníků Ta Nea to nazval "sametovou restrukturalizací," kdy se splatnost zbývajícího řeckého dluhu prodlouží, a s věřiteli se dohodnou nové splátkové kalendáře.

Pro je i radní ČNB

Těch, kteří jsou pro restrukturalizaci, mezitím přibývá. Už předtím se pro řízený bankrot vyslovil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ve středu se mezi ně zařadil i nový člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal.

"Můj pohled je takový, že bankrot možná do určité míry zvýší kredibilitu Evropy, protože ukáže, že je schopna řešit nepříjemné problémy i metodami, které jsou nepopulární," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Podle ČNB české banky případný řecký bankrot bez větších problémů ustojí.

Analytik washingtonského Peterson Institute for International Economics Jacob Funk Kirkegaard se v obsáhlém komentáři pro Spiegel Online vyslovil pro měkkou formu řízeného bankrotu inspirovanou krizí latinskoamerických bank.

Inspirace pro EU? Latinská Amerika a Bradyho plán

Panika z řeckého bankrotu se podle něj už zjevně nešíří, což dokazuje příklad španělských dluhopisů, které „nákazu" nechytily. První fázi zkrocení dluhové krize tak podle něj Evropa zvládla.

Ve druhé fázi by podle něj mohl být poučný takzvaný Bradyho plán, kterým byly v 80. letech restrukturalizovány dluhy, které měly latinskoamerické banky vůči americkým bankám.

Nečekaně vysoký schodek na rok 2010 řecká vláda zdůvodnila nižším výběrem daní a plateb do sociálního systému, který se dostavil po tvrdých škrtech vynucených podmínkami mezinárodní pomoci ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy