Potvrzeno: Záchrana Portugalska bude stát 78 miliard

Karel Toman
5. 5. 2011 13:04
Česko se přímo pomoci nezúčastní
Foto: Reuters

Lisabon -  Země Evropské unie bude pomoc Portugalsku stát celkem 52 miliard eur (1,4 bilionu korun). Navíc Mezinárodní měnový fond přispěje 26 miliardami eur (624 miliard korun). Dohodu oznámili společně zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF.

Vlastně tak ale jen potvrdili to, co už dříve oznámil odstupující portugalský premiér José Sócrates. V televizním projevu v úterý v noci informoval, že Portugalsko dosáhlo dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném balíčku ve výši 78 miliard eur. Stává se tak třetí zemí eurozóny, kterou musela z její dluhové krize vyplatit mezinárodní pomoc.

Už tehdy naznačil, že podmínky pomoci nejsou tak tvrdé jako v případě Řecka a Irska.

EU a MMF podle něj ocenily, že "situace v Portugalsku zdaleka není tak vážná jako v jiných zemích."

Finanční pomoc od EU by měla být rozdělena mezi záchranný fond eurozóny a takzvaný Evropský mechanismus finanční stability, na němž se podílí i Česko. Přesný podíl zatím znám ale není. Pokud by se postupovalo podle stejného klíče jako v případě Irska, znamenalo by to, že by se Česko zaručilo za úvěry ve výši 8 miliard eur. Peníze by pak muselo platit pouze v případě, že by Portugalci své závazky neuhradili. 

Zachránci už dlužníka netlačí do drastických škrtů

Sócratova kancelář informovala, že celková částka 78 miliard eur je vyčleněna na tři roky a zahrnuje i podporu portugalského bankovního systému. Úrok, který země za pomoc zaplatí, ale nespecifikovala.

Program podle Sócrata nezahrnuje žádná další rozpočtová opatření v roce 2011 a nastaví mírnější cíle rozpočtových škrtů než ty, které si předtím stanovila vláda. Portugalsko tak nemusí snížit deficit na tři procenta v roce 2012, ale až o rok později. V tomto roce by Portugalci měli srazit deficit podle původního plánu na 4,6 % HDP, teď ale mají povolený schodek 5,9 %.

Stát také nemusí škrtat v platech státních zaměstnanců ani v minimální mzdě a nevyžaduje ani propouštění z veřejného sektoru.  Na dovolenkové prémie se nebudou vztahovat žádné nové daně, nemusí se zvyšovat ani věk odchodu do důchodu.

Nemusí se ani privatizovat státní banka Caxia Geral de Depósitos, která je, pokud jde o objem vkladů, největší v zemi. 

Dohoda přišla téměř po měsíci jednání mezi Lisabonem, úředníky EU, MMF a Evropské centrální banky. Portugalsko bylo pod tlakem, aby dohodu uzavřelo dříve, než bude 15. června muset splatit sedm miliard eur na splátkách a úrocích za své dluhopisy.

EU chce, aby byla dohoda schválena na setkání ministrů financí sedmadvacetičlenného spolku ve dnech 16. a 17. května. Záměr ale může být odložen neshodami mezi finskými politickými stranami, které se snaží po tamních volbách sestavit novou vládu.

Legislativa, která je potřeba k implementaci záchranného programu, se do portugalského parlamentu dostane podle deníku Financial Times až po červnových volbách.

Portugalsko muselo vyhledat mezinárodní pomoc poté, co menšinová Sócratova vláda neprotlačila svůj zamýšlený balíček úspor a premiér vzápětí na to podal demisi. Od té doby náklady na obsluhu portugalského dluhu vzrostly do neudržitelných výšek.

 

Právě se děje

Další zprávy