Přijmout euro? Češi mají nejvíc výhrad

čtk, Redakce EKO
16. 5. 2006 11:45
Praha - Češi mají - v porovnání s obyvateli ostatních zemí visegrádské čtyřky - nejvíce námitek k přijetí eura. Uvnitř: ANKETA

S co nejrychlejším zavedením jednotné evropské měny souhlasí v Česku 27 procent oslovených a proti je 58 procent.

Vyplývá to z telefonického průzkumu, který v dubnu provedla mezi více než 4000 respondentů společnost RCA Research.

Odlišná situace je zejména v Maďarsku, kde příznivci zavedení eura převažují nad odpůrci -  pro je 54 procent a proti 31 procent dotázaných.

Na Slovensku je podle analytiků podpora třetinová, přičemž odpůrců je přibližně polovina dotázaných.

V Polsku je poměr příznivců a odpůrců naprosto vyrovnaný - 42 procent.

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by se zavedením evropské měny souhlasilo 45 procent a nesouhlasilo 43 procent Čechů. Podíl odpůrců eura tak podle CVVM plynule roste, zatímco podíl zastánců klesá.

Počet lidí, kteří nemají na tuto otázku žádný názor, se od roku 2003 víceméně nemění.

Při vstupu do Evrospké unie se česká vláda zavázala, že euro zavede, aniž se však stanovilo přesné datum jeho přijetí. Nyní chce Praha euro zavést v roce 2010, odborníci spíše odhadují vstup ČR do eurozóny na roky 2012 až 2013.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy Česko nyní splňuje všechna maastrichtská kritéria nutná pro přijetí eura. Ta zahrnují nízké dlouhodobé úrokové sazby a stabilní měnu i to, že schodek veřejných rozpočtů nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Kurzové hledisko zatím země neplní, protože nevstoupila do mechanismu ERM II, který umožňuje pohyb koruny ve stanoveném pásmu. Mělo by se tak stát v polovině roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy