Portugalsko míří k bankrotu a záchraně v řeckém stylu

Karel Toman
22. 3. 2011 22:05
Poslední země, kterou eurozóna dokáže zachránit, nezvládá své dluhy a neumí šetřit
Takhle si portugalské fanynky čtvrtfinále nepředstavovaly.
Takhle si portugalské fanynky čtvrtfinále nepředstavovaly. | Foto: Reuters

Lisabon - Portugalsko čelí bezprostřední politické krizi, která téměř nevyhnutně spěje k mezinárodní finanční záchraně země v řeckém stylu. Shodují se na tom tamní vládní ministři i vůdci opozice.

Realitě se tak blíží platební neschopnost a faktický bankrot Portugalska a tím i pomoc poslední zemi eurozóny, na kterou podle ekonomů peníze v obranném valu na záchranu eura v současné podobě ještě stačí.

A to pouhé dva dny před pátečním summitem EU, který má schválit zásadní změny ekonomické organizace celé EU výměnou za souhlas s Německa s navýšením fondu na záchranu jednotné evropské měny.

Neudržitelné dluhy a "velký tlak" vyhledat pomoc

Jak portugalská vládní krize vznikla? Opozice už dopředu odmítla podpořit nový úsporný balíček předkládaný menšinovou vládou socialistů. Středeční parlamentní hlasování tak vláda skoro s jistotou prohraje.

Premiér José Sócrates chtěl přitom balíček představit na klíčovém pátečním vrcholném summitu EU jako důkaz portugalského odhodlání vyhnout se hrozící finanční záchraně. Neúspěch v jeho prosazení mu teď ale nedá mnoho jiných možností než odstoupit.

Úsporná opatření Portugalska přitom měla uklidnit finanční trhy, které ještě před nárůstem nejistoty kolem vývoje v periférii eurozóny. To vedlo k tomu, že náklady na své další zadlužování označila portugalská vláda za neudržitelné.

Vládní krize by proto podle portugalského ministra financí Fernanda Teixiera dos Santose ještě více podkopala důvěru finančních trhů a představovala by "velký tlak" směrem k vyhledání finanční pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu.

Čtvrtý balíček úspor za rok už opozice neskousla

Střet s opozicí nastal poté, co vláda počátkem měsíce představila v pořadí už čtvrtý úsporný balíček za posledních 12 měsíců, který pak schválila Evropská komise a Evropská centrální banka.

Šéf hlavní opoziční strany, středopravých Sociálních demokratů a hlavní kandidát na příštího premiéra Pedro Passos Coelho v pondělí večer návrh vlády na rozhovory o úsporách odmítl se slovy, že předčasné volby jsou "nevyhnutelné."

Podle oficiálního stanoviska strany vláda opakovaně selhala ve schopnosti zavést "ucelený, důvěryhodný a udržitelný program strukturálních reforem zaměřených na rozpočtovou konsolidaci, snížení veřejného dluhu a ekonomický růst."

"Hra v kostky" s eurozónou a zpráva útěchy

Vláda naopak hájí balíček jako součást střednědobého programu růstu a stability, který každý člen eurozóny musí každoročně aktualizovat a předložit Evropské komisi v dubnu.

Opoziční lídr Coelho, který vede průzkumy veřejného mínění, sice podle svých slov úsporné rozpočtové cíle podporuje, podle Financial Times ale zatím neupřesnil, jak jich chce dosáhnout, pokud se stane premiérem.

Ministr zahraničí Luís Amado už obvinil opoziční strany a vládu z toho, že "hrají kostky" s portugalskou ekonomikou.


Zprávou útěchy tak může být fakt, že Španělsko, na jehož záchranu by už eurozóna nejspíš peníze dohromady nedala, dnes prodalo své tříměsíční dluhopisy za 1,2 miliardy eur jen s 0,9 procentní přirážkou. To je o 1,1 procenta méně, než při poslední aukci v únoru.

Poptávka po španělských dluhopisech více než čtyřnásobně překročila nabídku, což podle agentury AP odráží "rostoucí důvěru trhů, že země své problémy s dluhem zvládne."

 

 

Právě se děje

Další zprávy