Záchrana bank bude drahá, Španělsku klesl rating

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 3. 2011 9:42
Moody's varovala, že rating bude dál klesat
Španělsko bojuje s dluhovou krizí. Ilustrační foto.
Španělsko bojuje s dluhovou krizí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Madrid - Mezinárodní ratingová agentura Moody's naplnila svou hrozbu a snížila hodnocení Španělska o jeden stupeň na Aa2.

Podle agentury Reuters navíc varovala před dalším poklesem ratingu. Důvodem je obava, že restrukturalizace bankovního sektoru bude stát dvakrát tolik, než vláda původně očekávala.

Ratingová agentura se domnívá, že náklady na restrukturalizaci se nejspíš přiblíží 40 miliardám eur, což je dvojnásobek oproti vládním plánům. V ještě horším scénáři mohou náklady dokonce vyrůst na závratných 110 až 120 miliard eur.

Navzdory tomu hodnotí Moody's investiční potenciál Španělska, tedy země, která je momentálně v palebné linii dluhové krize, vysokým stupněm. Jak upozornila Reuters, Portugalsko hodnotí stejná agentura o dva stupně níž.

Přitom právě Španělé nehodnotí činnost ratingových agentur zrovna pozitivně. Tamější Svaz občanských svobod a Úřad pro dohled nad hospodářskými a sociálními právy podaly na velkou ratingovou trojku žalobu u nejvyššího španělského trestního soudu, kvůli jejich údajnému zasahování do fungovnání finančních trhů.

Na snížení ratingu opět citlivě zareagovalo euro poklesem vůči dolaru, podražily také španělské dluhopisy.

"Je to špatná zpráva. Zatím si nejsem jistý jak moc, ale nepochybně to ovlivní banky. Přístup k financování bude nejspíš obtížnější a také dražší jako přímý důsledek tohoto kroku," řekl Reuters analytik Banco Sabadell Juan Rodriguez Rey.

Agentura Moody's také upozornila, že celkem šest zemí se sedmnácti členů měnové unie nesplnilo své cíle ohledně schodku veřejných financí.


 

Právě se děje

Další zprávy