Šance Španělů: Unipol nekoupí banku BNL

ČTK
3. 2. 2006 20:53
Řím - Italská centrální banka dnes večer definitivně zamítla skandálem poznamenanou nabídku domácí pojišťovny Unipol na převzetí Banca Nazionale del Lavoro (BNL).

Tím se otevírá možnost pro španělskou BBVA, aby na šestou největší banku v Itálii podala nový kupní návrh.

Centrální banka dnes zamítla nabídku Unipolu podruhé a definitivně. Unipol nabízel za BNL pět miliard eur, minulý měsíc však jeho nabídka dostala ránu, když vzhledem k vyšetřování finančních machinací souvisejících s nabídkou odstoupili z funkce předseda správní rady Giovanni Consorte a jeho náměstek.

Skandál zasáhl minulý měsíc, již krátce před dubnový volbami, do nejvyšších politických sfér. Přepisy odposlechů v tisku ukázaly, že Piero Fassino, šéf strany Levicových demokratů, hlavního nástupce bývalých komunistů, podpořil šéfa Unipolu v jeho snaze o převzetí BNL. Unipol je nepřímo kontrolován italským družstevním hnutím, které má úzké svazky s levicí.

Minulý měsíc centrální banka poprvé zamítla nabídku Unipolu s odůvodněním, že spojení by mohlo oslabit finanční situaci pojišťovny a tím celou novou skupinu. Analytici předpokládají, že BBVA, která má na BNL 14,7 procenta akcií, podá novou nabídku.

Souboj o BNL byl jedním ze dvou případů, kvůli nimž v prosinci nakonec rezignoval šéf italské centrální banky Antonio Fazio. Tomu se vytýkalo, že v souboji o domácí banky stranil domácím firmám, aby se banky nedostaly do zahraničních rukou.

 

Právě se děje

Další zprávy