Italský bankovní skandál: šéf zatčen

vid
14. 12. 2005 14:17
Miláno – Italská policie zatkla bývalého šéfa banky Banca Popolare Italiana (BPI) Gianpiera Fioraniho. Je podezřelý ze zločinného spolčení a přípravy podvodu.
Bývalého šéfa Banca Popolare Italiana Gianpiera Fioraniho včera zatkla policie
Bývalého šéfa Banca Popolare Italiana Gianpiera Fioraniho včera zatkla policie | Foto: Aktuálně.cz

Úřady Fioraniho vyšetřují kvůli koupi jiné italské banky Banca Antonveneta. V soutěži o akvizici měl podvádět, brzdit práci úřadů a dopustit se zakázaného obchodování.

Zatčení přišlo přesně v den, kdy se Evropská komise obrátila na italskou centrální banku. Nelíbí se jí způsob, jakým zacházela Italská centrální banka se zahraničními zájemci o Antonvenetu.

Skandál šéfa centrální banky

Centrální banka údajně zvýhodnila italskou Banca Popolare před nizozemskou bankou ABN Amro a španělskou BBVA. Skandál evropského rozměru má mít na svědomí guvernér centrální banky Antonio Fazio.

Právě on se vehementně stavěl proti převzetí Antonvenety zahraničními bankami a prosazoval BPI. Fazio je přitom osobním přítelem jejího bývalého šéfa Fioraniho a vyšetřovatelé navíc zveřejnili odposlech obou bankéřů, ve kterém "Tonino" Fazio svého známého ujišťuje, že jeho banka uspěje.

Gianpiero Fiorani
Gianpiero Fiorani | Foto: Reuters

Právě diskriminace subjektu z jiného členského státu EU je jeden z největších prohřešků proti evropské integraci. Akvizice banky Antonveneta má navíc kuriózní dohru. Banku nakonec koupila ABN Amro, protože BNI měla problémy s penězi.

Rezignuje Fazio? Musí se rozhodnout sám

Fazio v italském deníku Corriere della Sera prohlásil, že žádný zákon neporušil. "Mám čisté svědomí. Jestli Fiorani něco udělal, nemám s tím nic společného.

Italský tisk ale i nadále požaduje jeho odstoupení. Už dříve kvůli němu rezignoval ministr financí. Šéfa italské centrální banky, který je ve funkci doživotně, ale nemůže odvolat nikdo jiný než správní rada, a ta je k Faziovi loajální.

 

Právě se děje

Další zprávy