Parlament podpořil snížení emisí letecké přepravy

sti
14. 11. 2007 12:30
Letecká přeprava bude snižovat emise zřejmě od roku 2011
Foto: Ondřej Besperát

Štrasburg - Letecká přeprava bude součástí obchodu s povolenkami na emise skleníkových plynů (ETS). Včera tento návrh  podpořil Evropský parlament. Prostřednictvím systému ETS by měl být leteckým společnostem povolen určitý roční objem emisí na tunu CO2.

Celkový objem povolenek by měl představovat celkový limit povolených emisí. Některé povolenky jsou leteckým společnostem poskytovány zdarma, s jinými by však mělo být možné obchodovat, což by podle Parlamentu podnítilo provozovatele leteckých služeb ke snižování emisí.

Emise: snížení o 10 procent

Zatímco Komise nenavrhuje žádné konkrétní limity pro volně obchodovatelné povolenky, poslanci se domnívají, že jejich podíl by neměl přesáhnout čtvrtinu celkového objemu.

Příjmy z prodeje povolenek by měly být podle EP použity na zmírnění emisí skleníkových plynů, na přizpůsobení se dopadům změny klimatu v EU a ve třetích zemích, na financování výzkumu v oblasti zmírňování dopadů, v poslední řadě také na snížení daní a poplatků z dopravy, která je šetrná k životnímu prostředí - například železniční a autobusová doprava.

V roce 2004 podíl EU na emisích skleníkových plynů v mezinárodní letecké přepravě vzrostl oproti roku 2003 o 7,5 procenta. Celkový nárůst emisí CO2 v letecké přepravě dosáhl od roku 1990 až 87%, a to je v rozporu s cílem Kjótského protokolu.

ČTĚTE VÍCE
Autor fotografie: Boeing

Podle něj mají být emise skleníkových plynů sníženy o osm procent. Poslanci prostřednictvím zpráv podpořili návrh Evropské komise na začlenění letecké přepravy do systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (ETS).
 
Poslanci však přijali několik pozměňovacích návrhů. Navrhují snížení leteckých emisí na 90 procent. Poslanci se domnívají, že v závislosti na rozhodnutí EU snížit po roce 2012 globální emise oxidu uhličitého o 30 nebo 20 procent oproti roku 1990 by EK měla v dalším období snížit celkový objem povolenek na emise CO2.

Všechny lety do roku 2011

Podle EP by veškeré lety uvnitř Společenství i mezi EU a třetími zeměmi měly být do systému ETS začleněny od roku 2011.  "Bylo by obtížné vysvětlit, že letu mezi Velkou Británií a Marokem se tento systém netýká, zatímco letu mezi Velkou Británií a Kanárskými ostrovy ano", uvedl v této souvislosti zpravodaj Peter Liese.
 
Poslanci rovněž navrhují zrušit výjimku pro vládní lety, neboť se domnívají, že členové vlád by měli jít příkladem.
 
V další fázi se k pozměňovacím návrhům Parlamentu vyjádří Rada ministrů. Pokud budou všechny tyto návrhy přijaty, legislativní návrh bude přijat v pozměněné podobě. Pokud Rada některé návrhy Parlamentu zamítne či předloží vlastní pozměňovací návrhy, text se vrátí do Parlamentu k druhému čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy