Obamova opatření budou razantnější, než se čekalo

Ekonomika Ekonomika
24. 11. 2008 20:40
Plán i své ekonomické ministry představil na večerní tiskové konferenci
Mezi Obamovými poradci nechybí muži Billa Clintona.
Mezi Obamovými poradci nechybí muži Billa Clintona. | Foto: Reuters

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama večer oficiálně představil své spolupracovníky, kteří po dobu jeho vlády v Bílém domě povedou klíčová ekonomická ministerstva.

Ministerstvo financí povede dosavadní prezident Federální rezervní banky Timothy Geithner. Vlivnou funkci předsedy Národní ekonomické rady pak podle očekávání získá Lawrence Summers, který působil jako ministr financí v administrativě Billa Clintona.

Summers i Geithner mají značné zkušenosti z práce v ekonomicky turbulentním prostředí. Spolupracovali při zvládání asijské finanční krize v letech 1997 až 1998 a při odvrácení krachu Mexika. Geithner si navíc ministerské křeslo vyzkoušel již v 90. letech za úřeodvání prezidenta Clintona a podílel se na ekonomickém balíčku pro Brazílii a Jižní Koreu.

Obama varuje před deflační spirálou

Tým kolegů nového prezidenta již dává dohromady nový stimulační balíček pro ekonomiku. Mělo by jít o více než 500miliardový plán pro nejbližší dva roky, tedy daleko agresivnější opatření než o jakých Obama mluvil v průběhu kampaně.

Odcházející prezident George Bush a ministr financí Henry Paulson.
Odcházející prezident George Bush a ministr financí Henry Paulson. | Foto: Reuters

Obama v sobotním projevu uvedl, že "američtí dělníci zahájí přestavbu silnic a mostů, zmodernizují školy a vytvoří další zdroje alternativní energie". Upouští naopak od dlouho deklarovaného zvýšení daní pro bohaté Američany. S ohledem na ekonomické problémy nehodlá údajně zákon, jehož účinnost končí už v roce 2010, rušit.

Součástí plánu je také soubor opatření na vytvoření až 2,5 milionu pracovních míst v nadcházejících dvou letech.

"Pokud nebudeme jednat rychle a odvážně, pak bychom mohli podle většiny odborníků příští rok ztratit milióny pracovních míst," prohlásil nastupující prezident v pravidelném rozhlasovém projevu. "Riskujeme, že se nyní dostaneme do deflační spirály, která může dál zvýšit náš masívní dluh," varoval.

Paulson mění názor

Americký kongres již počátkem října přijal plán na sanaci špatných úvěrů bank, prostřednictvím kterého do finančních ústavů nateče 700 miliard dolarů.

Dosavadní ministr financí Henry Paulson sice ještě před týdnem tvrdil, že zbytek peněz chce nechat jako rezervu pro nepředvídaný případ nouze, nyní však svůj úmysl mění. "Uvažujeme o řadě programů na podporu trhu a jakmile budou připraveny, použijeme je," potvrdila jeho mluvčí Michele Davisová.

 

Právě se děje

Další zprávy