Nejvyšší plat v Evropě má šéf L'Oréal

ČTK, Red eko
3. 7. 2006 15:20
Londýn/Praha - Něco přes 120 milionů dolarů, na tolik si přišla desítka nejlépe placených manažerů v Evropě za loňský rok. Uvnitř: ŽEBŘÍČEK

Mezi šéfy evropských firem, jejichž akcie se obchodují na veřejných trzích, si loni nejvíce vydělal ředitel francouzského kosmetického impéria L´Oréal Lindsay Owen-Jones. Jeho loňský plat činil v přepočtu na dolary 32 milionů dolarů a ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil asi o devět procent. Ve svém přehledu to dnes uvedl časopis Fortune.

V žebříčku nejlépe placených ředitelů je hodně Francouzů, v první desítce jsou dokonce čtyři. Všem šéfům, které časopis vybral jako nejlépe placené, se roční plat v průměru zvýšil o sedm procent. Ani zdaleka přitom nedosahuje takových hodnot, jaké je možné vidět mezi řediteli firem v Spojených státech. Tam jsou roční platy šéfů mnohdy i desetkrát vyšší.

Infobox

NEJLÉPE PLACENÍ ŠÉFOVÉ V EVROPĚ

Jméno Firma Plat (v mil. USD) Lindsay Owen-Jones L´Oréal 32,0 Daniel Vasella Novartis 19,9 Henri de Castries AXA 13,8 Josef Ackermann Deutsche Bank 10,0 Arun Sarin Vodafone 9,9

Ředitelé evropských firem se přesto setkávají s nevraživostí. Když britský tisk v březnu napsal, že ředitel koncernu BP dostal za loňský rok plat 5,7 milionu dolarů, zaznělo mnoho kritických hlasů. Nejinak tomu bylo v případě šéfa Deutsche Bank, kterému plat vzrostl o devatenáct procent. Akcionáři mu pak vyčetli, že si výrazně zvyšuje plat, a přitom řada zaměstnanců musí v rámci úsporných opatření odejít.

Základní plat se ale na celkové roční kompenzaci podílí jen velmi malým dílem, v některých případech jen pěti procenty. Plat manažerů je totiž vázaný na výsledky firmy, a teprve pokud odpovídají představám akcionářů a správní rady, mohou manažeři plat ve slibované výši získat.

Největší část v rámci platu připadá na opce, které lze později vyměnit za akcie a následně prodat na burze. To vše ale jen za předpokladu, že ředitel splní požadované úkoly.

Pátý nejlépe placený muž v Evropě Arun Sarin otevíral veletrh CeBIT spolu s kancléřkou Angelou Merkelovou
Pátý nejlépe placený muž v Evropě Arun Sarin otevíral veletrh CeBIT spolu s kancléřkou Angelou Merkelovou | Foto: Reuters

Rozdíly mezi platy manažerů v Evropě a v USA jsou stále velmi vysoké. Ředitelé velkých evropských firem si v průměru vydělají pětadvacetkrát tolik, co průměrný zaměstnanec jejich podniku. Ve Spojených státech to ale nezřídka bývá stonásobek.

O výrazném zvýšení platu za loňský rok může hovořit hlavně ředitel švýcarské farmaceutické společnosti Novartis a ředitel francouzské pojišťovny AXA. Zatímco prvnímu z nich loni vzrostl plat o 213 procent na téměř 20 milionů dolarů, druhý z nich si loni vydělal o 52 procent více než o rok předtím.

 

Právě se děje

Další zprávy