Výše platů v ČKA nadzvedla kontrolory

Tomáš Fránek
3. 7. 2006 12:08
Brno - Česká konsolidační agentura podle Nejvyššího kontrolního úřadu vyplácela zaměstnancům nadstandardní platy a odměny.
Logo České konsolidační agentury
Logo České konsolidační agentury | Foto: http://www.czka.cz

V nové zprávě NKÚ to není jediná výtka kontrolorů vůči státní agentuře. Kontroloři zjistili, že ČKA vyplácela také vysoké částky  za služby externích poradenských a právních firem nebo vynakládala vysoké sumy například na vánoční večírky.

Kontrolní závěry přišly v době, kdy konsolidační agentura řeší zatím nejzávažnější selhání: stát kvůli nedostatečným kontrolním mechanismům přišel o půl miliardy, která byla z agentury vyvedena do zahraničí. Naděje, že se peníze vrátí zpět, je přitom velmi malá.

Podnikatel Miloš Skořepa.
Podnikatel Miloš Skořepa. | Foto: Aktuálně.cz
  Vše o ztracené půlmiliardě si přečtěte ZDE

Více peněz než jinde

NKÚ ve zprávě uvedl, že státní agentura nepřizpůsobila své platové podmínky vrcholným státním institucím, jako je například ČNB, ale spíše poměrům v soukromých bankách. "Kontrola prokázala, že v této oblasti nepostupuje ČKA hospodárně a i na toto prostředí vyplácí nadstandardní mzdy," je napsáno v kontrolním zjištění úřadu.

Podle kontrolorů průměrná měsíční mzda včetně odměn v prvním pololetí roku 2005 převýšila padesát osm tisíc korun, zatímco v roce 2003 byla o více než čtrnáct tisíc korun nižší.

Měsíční mzda vyšší než půl milionu korun byla v roce 2003 vyplacena v jedenácti případech, v roce 2004 ve 26 případech a v roce 2005 v 17 případech, z toho v osmi případech nad milion korun.

Celkový průměrný příjem člena představenstva dosáhl loni včetně odměn 5,5 milionu korun.

Agentura tvrdí, že je vše v pořádku. "Mzdy a odměny  v ČKA  jsou plně v souladu se zákonem i s vnitřními předpisy o mzdách a odměnách . To potvrdila i nedávno skončená veřejnosprávní kontrola ze strany ministerstva financí, která konstatovala, že nezjistila skutečnosti, které by nasvědčovaly, že ČKA porušuje právní předpisy, nařízení a vnitřní předpisy z oblasti odměňování a normy při zadávání veřejných zakázek," uvedl mluvčí agentury Pekárek. 

Zaměstnáváme odborníky

Agentura se brání tím, že že zaměstnává špičkové odborníky s vysokoškolským vzděláním (52 procent zaměstnanců) a počet právníků tvoří asi 10 procent zaměstnanců.

Podle dřívějšího prohlášení generálního ředitele ČKA Zdeňka Čápa odměny odrážejí loňské hospodářské výsledky agentury. ČKA loni poprvé v historii skončila v zisku, který představoval 1,58 miliardy korun.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu ale agentura také zbytečně vydává více jak sto milionů korun ročně za služby asi třech desítek poradenských a právních firem. V minulém roce tak agentura za tyto služby zaplatila přes sto dvacet milionů korun.

A v některých případech podle kontrolorů mohla agentura služby, které draze platila najatým firmám, zajistit vlastními zaměstnanci. "Vzhledem k tomu, že agentura nevede úplnou databázi uzavřených smluv o právní pomoci a k tomu příslušných vyplacených odměn, je obtížné provést následnou kontrolu vyplacených odměn a jejich identifikaci podle jednotlivých smluv,"  uvedli kontroloři.

"Právě služby poradenských společností významnou měrou přispěly ke zkvalitnění celého mechanismu řešení pohledávek, což se odrazilo výrazným zlepšením hospodářských výsledků ČKA," uvedl Pekárek.

Večírky, vzdělávání, předměty

Kontrolnímu úřadu se nelíbilo ani to, jak agentura hospodařila s penězi určenými na vzdělávání, nákup reklamních předmětů nebo třeba na vánoční večírky.

Za ty utratila v letech 2003 a 2004 téměř milion korun, vzdělání hradila i zaměstnanci, kterému běžela výpovědní lhůta nebo vynaložila přes půl milionu korun na školení pracovníků i přes to, že bylo rozhodnuto o ukončení činnosti agentury do konce roku 2007.

Foto: www.zetor.com

Naopak ke zlepšení došlo proti předchozí kontrole u prodeje pohledávek a výnosu z tohoto prodeje. Například u prodeje bloků konkurzních pohledávek byla podle kontroly  výnosnost dosažená v roce 2005 asi 2,6násobně vyšší než výtěžnost z prodeje v roce 2003.

Za nestandardní ale označila kontrola postup při postoupení pohledávek za společnostmi skupiny Zetor. V květnu minulého roku totiž ČKA prodala dvě pohledávky za Zetorem v hodnotě přes sedm set milionů korun za cenu 470 milionů. Pohledávky odkoupila stoprocentní dceřiná společnosti vlastníka Zetoru, slovenské firmy HTC Holding.

 

Právě se děje

Další zprávy