Nejdráže se bydlí v Monte Carlu nebo v Moskvě

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
22. 2. 2009 14:00
Forbes: Na některých městech se projevila krize, jiným nevadila
Monako: Vyhlášené Velkou cenou, kasíny - a také drahým bydlením...
Monako: Vyhlášené Velkou cenou, kasíny - a také drahým bydlením... | Foto: Reuters

New York - Obyvatelé Monte Carla si mohou užívat bohatého nočního života, pláží i statusu daňového ráje. Také za to ale platí. Monte Carlo zařadil prestižní americký magazín Forbes na první příčku v žebříčku měst s nejdražším bydlením na světě.

Nejvyšší ceny na trhu s bydlením si tato součást Monaka drží již druhý rok v řadě. V průměru zde dosahují 4 420 dolarů za stopu čtvereční (0,09 metrů čtverečních).

"Monte Carlo je bohaté, malé a koncetrované město," říká Matthew Montagu-Pollock, vydavatel Globalpropertyguide.com, internetové společnosti zabývající se výzkumem na trhu s nemovitostmi. "Hlavní důvod tak vysokých cen souvisí s nedostatkem místa a daňovým rájem," dodává.

Na druhém a třetím místě žebříčku se umístila Moskva (1 937 dolarů za stopu čtvereční) a Londýn (1 928 dolarů za stopu čtvereční). Moskva v poslední době prošla silným ekonomickým růstem, píše magazín. V roce 2008 rostl hrubý domácí produkt Ruska o šest procent, uvedl CIA World Factbook.

New York překvapil, Američané se bojí veřejně utrácet

Jako překvapující Forbes naopak shledává pokles města New York z druhé na šestou příčku. Z první pětky ho vytlačily Hong Kong a Tokio, které se umístily díky růstu na asijských trzích. Ceny na trhu s bydlením u těchto měst v daném pořadí dosáhly na 1 498 a 1 672 dolarů za stopu čtvereční.

V New Yorku se ovšem ceny stále drží na průměrné úrovni 1 348 dolarů za čtvereční stopu. Američané se totiž údajně rozpakují okázale utrácet před zraky veřejnosti, a tak nedochází k přílišnému zdražování.

Nicméně takové majetkové hodnoty jsou podle amerického magazínu vzhledem ke globální ekonomické krizi překvapivé. "I v těchto ekonomicky náročných čase zde existuje velký objem bohatství," připomíná Nikki Field, viceprezident Sotheby's International.

Ceny jsou nadsazené

Trh s bydlením v mezinárodních metropolích má nadsazené ceny a v současnosti nereflektuje skutečný stav. Návrat do normálních hodnot by měl navíc ještě chvíli trvat.

Hodnota majetku je podle Montagu-Pollocka vyjádřena hrubým výnosem nájemného, který se nyní ve městech jako Brusel, Tokio, Moskva, New York nebo Londýn pohybuje na úrovni mezi čtyřmi až pěti procenty. Čím nižší tento výnos je, tím více je majetek přeceněný.

Za rozumný znalci považují průměr 5,5 až osm procent.

Field nicméně dodává, že ceny majetku v hlavních metropolích jsou prakticky stálé. Řada majetnějších lidí totiž nepotřebuje nemovitosti prodávat, a o cenách tak ani nevyjednává.

 

Právě se děje

Další zprávy