Němci mohou zestátnit banky, mají na to zákon

Ekonomika Ekonomika
18. 2. 2009 14:35
Pomůže to k zestátnění problémové hypoteční banky Hypo Real Estate
Německá kancléřka hovoří v hlavní berlínské synagoze při 70. výročí křišťálové noci
Německá kancléřka hovoří v hlavní berlínské synagoze při 70. výročí křišťálové noci | Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda ve středu schválila návrh zákona, podle kterého bude moci stát převzít kontrolu nad soukromou bankou, která se ocitne v problémech kvůli finanční krizi. Díky tomu by mohla být zestátněna problémová hypotéční banka Hypo Real Estate.

Důležitou podmínkou pro uplatnění krajního řešení má být takzvaná "systémová relevance" příslušného institutu. To znamená, že musí být významný pro fungování celého národního hospodářství.

Vyvlastňovací zákon vnímá znárodnění jako nejkrajnější řešení. Nejprve předpokládá zkoumání, zda lze pro záchranu příslušné banky přijmout mírnější opatření jako svolání mimořádné valné hromady zachraňovaného peněžního ústavu a kapitálová opatření.   

Procedury posuzování musí být zahájeny nejpozději do konce června a příslušný dekret o zestátnění může být vydán nejpozději do 31. října. "Tím je zřejmé, že možnost zestátnění za účelem stabilizace nemá být k dispozici navěky, nýbrž je přípustná jen na překonání finanční krize," uvádí se podle agentury ČTK v návrhu.

Časové omezení vyplývá z toho, že je de facto "ušito na míru" bance Hypo Real Estate, do které už Německo nalilo 102 miliard eur, a vyvlastnění jejích akcionářů. Zákon stanoví, že podílníkům bude vyplacena určitá náhrada a umožní schválit kapitálové injekce hlasy držitelů 50 procent plus jedné akcie. Dosud platila hranice 75 procent plus jedna akcie.

Návrh zákona rozšiřuje balík na záchranu bank v objemu 480 miliard eur, který německá vláda přijala už v říjnu a který umožňuje především poskytování státních záruk bankám. Dodatečná opatření předpokládají jejich prodloužení ze tří na pět let.

 

Právě se děje

Další zprávy