Krize dopadla na americké miliardáře. Majetky se tenčí

Redakce EKO, Reuters
18. 9. 2008 17:22
Nejvíce prodělal majitel kasin Adelson
Foto: Reuters

New York - Skutečnost, že bohatí se nestávají ještě bohatšími, potvrzuje špatnou ekonomickou situaci, tvrdí editor Forbesu Matthew Milles.

"Neposkytují se úvěry, na trzích je velmi málo likvidity a nedají se dělat obchody, takže ekonomika klesá," tvrdí muž, který pravidelně sestavuje žebříček nejbohatších lidí světa i Spojených států.

A ví o čem mluví. Podle posledního žebříčku 400 nejbohatších Američanů se majetek ztenčil 126 z nich. To je šestkrát víc než loni.

Nejvíc tratil vlastník řetězce kasin Sheldon Adelson, který přišel o 13 miliard dolarů. Ve stejné branži působí i Kirk Kerkorian, který přišel o 6,8 miliardy.

Ze žebříčku dokonce vypadl bývalý šéf největší americké pojišťovny AIG Maurice Greenberg nebo dřívější šéfka internetové aukční síně eBay Meg Whitmanová.

Gates a Buffett přišli o dvě miliardy

Existenční problémy však nikoho nečekají, vždyť průměr žebříčku činí 3,9 miliardy dolarů. Nejbohatším Američanem se znovu stal Bill Gates, který na svých účtech spravuje 57 miliard, tedy o dvě méně než loni.

Druhý je investor Warren Buffett s 50 miliardami. Také on přišel o "nicotné" dvě miliardy. Třetí se drží zakladatel Oracle Corp Lawrence Ellison s 27 miliardami.

V první desítce se stále pohybuje rodina Waltonů, vlastníci obchodního řetězce Wal-Mart nebo newyorský starosta a mediální veličina Michael Bloomberg.

Nejmladším americkým miliardářem je Mark Zuckerberg, jehož Facebook mu přinesl 1,5 miliardy dolarů.

Zajímavostí je, že narozdíl od podobných celosvětových žebříčků si většina amerických boháčů vydělala své jmění vlastním přičiněním. Pouze 75 osob z TOP 400 miliardy na kontech zdědilo.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy