Námluvy s diktátorem končí, ropa podraží

Dušan Klimeš
4. 1. 2007 11:45
Minsk - Bělorusko a Moskva se předhání v tom, kdo komu více znepříjemní obchod s ropou. Tratí zatím oba.

Rusko si v posledních měsících rozhněvalo několik sousedů. Rozhodlo se jim účtovat téměř tržní cenu za plyn, který dříve dodávalo za ceny maximálně poloviční. Tuto taktiku užilo proti Ukrajině, Gruzii a nově i proti centralistické ekonomice Lukašenkova Běloruska.

Nejnověji však Moskva zasadila běloruskému diktátorovi políček v podobě exportního cla na ropu. Má dosáhnout až 180 dolarů na tunu. Je to prý logický krok: Exportní cla využívá i vůči ostatním.

Rusko převáží přes svého souseda asi pětinu svých zásob, a to především do rafinérií v Německu a Polsku. Podle expertů může poslední vývoj ovlivnit dodávky do těchto rafinérií. Pokud by totiž ruská ropa podražila, evropští zpracovatelé se budou poohlížet po levnějších zdrojích.  

Všem měřit stejně

Podstatné ale je, že Rusku došla trpělivost. Odmítá již nadále dodávat Lukašenkovi levnou ropu, aby ji ten pak mohl předprodávat za tržní cenu do západní Evropy.

Ruský gigant Gazprom slouží k prosazování zájmů Moskvy
Ruský gigant Gazprom slouží k prosazování zájmů Moskvy | Foto: Gazprom

Běloruský vůdce si to ale nenechal líbit a se zpětnou platností od 1. ledna uvalil na ropu převáženou přes "jeho" území clo. A to celých 45 dolarů.

Rusko je tedy tímto krokem zaskočeno. Hned se ale ozvaly firmy, které mají transport na starosti.

Chráněno smlouvou

Transněfť prohlásil, že Minsk na takový postup nemá právo.

"Bělorusko nemůže uvalovat žádná exportní cla nebo dodatečné tranzitní poplatky, protože ta ropa patří Rusku. Co se týče poplatků za tranzit, ty jsou stanoveny mezivládními dohodami, a nemohou tudíž být měněny bez souhlasu Ruska," řekl agentuře
Reuters viceprezident Transněftu Sergej Grigorjev.

Jenže Bělorusko kontruje a odmítá snahy Moskvy "zničit" vzájemné vztahy tím, že se přesunou na tržní úroveň.

Dřívější spojenec Běloruska Vladimir Putin
Dřívější spojenec Běloruska Vladimir Putin | Foto: Reuters

Když oni, tak my

Lukašenko dnes nevyloučil, že Bělorusko by kromě tranzitu ropy mohlo Rusku zpoplatnit i pronájem své půdy a zdanit ruský
majetek na svém území.

"Jestli ti v Rusku, kteří se zalykají přílivem petrodolarů a dalších zdrojů deviz, by chtěli udělat z Běloruska obětního beránka, pak požádejme Ruskou federaci, tak velkou a bohatou, aby nám plně platila za naše služby," řekl Lukašenko podle státní tiskové agentury BelTA.

Dříve nerozluční spojenci, Rusko a Bělorusko, kteří dokonce uvažovali v devadesátých letech o unii, zažívají skutečně tuhou zimu - především na poli diplomatických a ekonomických vztahů.

 

Právě se děje

Další zprávy