Japonská burza dosáhla pětiletého maxima

Reuters, eko
18. 11. 2005 10:00
Tokio - Oba hlavní indexy tokijské burzy dnes překonaly svá pětiletá maxima. Důvěra v japonskou ekonomiku roste.
Foto: Profimédia

Japonský burzovní index Nikkei dnes dosáhl rekordu díky historickému maximu akcií automobilky Toyota a zlepšení Mitsubishi UFJ.

Hodnota Nikkei se v průběhu obchodování vyšplhala na 14633,35 bodu. Je to nejvíce za dobu vlády japonského premiéra Džuničiró Koizumiho. Naposledy byl index tak vysoko v prosinci 2000.

Širší akciový index Topix se dostal v průběhu dne až na nejvyšší hodnotu od srpna 2000 - 1534,99 bodu. Uzavíral na 1531,65 bodu.

Akciím pomohl další "nápor" agresivních zahraničních kupců. "Sentiment na trhu je teď velice silný, ale růst je podepřený především tím, že zahraniční investoři kupují velké objemy akcií," řekl šéf investiční strategie společnosti Marusan Securities Masaru Ueda.

Zahraniční investoři zatím tento rok nakoupili podíly za 9,12 bilionu jenů (asi 1,9 bilionu korun). Letos tedy určitě padne i rekord v ročních nákupech. Ten poslední zaznamenala tokijská burza v roce 1999, kdy to bylo za celý rok 9,13 bilionu jenů.

Podle ekonomů dokazuje takový zájem zahraničních investorů rostoucí důvěru v japonské hospodářství, které se v posledních sedmi letech potýká s deflací a minimálním růstem.

Akcie finanční skupiny Mitsubishi UFJ se zvedly o 2,6 procenta na 1,59 milionu yenů. Společnost Mistubishi Tokyo Financial Group se minulý měsíc spojila s konkurentem UFJ Holdings a vytvořila tak největší banku na světě měřeno velikostí aktiv. Včera společnost oznámila, že její pololetní zisk vzrostl o 75 procent daleko více, než očekávala, překonala tak i Toyotu.

Akcie automobilky Toyota dosáhly svého historického maxima, když vzrostly o 4,4 procenta na 5910 yenů.

 

Právě se děje

Další zprávy