Microsoft se podvoluje, začíná hrát fér

dkl, ČTK
23. 8. 2006 12:50
Soul - To, co se producentovi softwaru v Evropě už léta nedaří, se v Koreji stalo skutečností. Podvolil se rozhodnutí úřadů a vydá dvě verze Windows. Uvnitř: ČTĚTE SOUVISLOSTI

Jihokorejská Komise pro poctivý obchod totiž loni v prosinci vyměřila Microsoftu pokutu ve výši 750 milionů korun za zneužívání dominantní pozice na trhu.

Výsledkem jejího rozhodnutí bylo i nařízení o tom, že firma musí na trh vypustit dvě verze svého operačního systému Windows: jeden s multimediálním přehrávačem Windows Media Player a Messengerem, druhý bez těchto programů.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

  • Microsoft pustí do Windows konkurenci
  • Microsoft stále neví, kdy vydá Vistu

Ostatní softwarové firmy si totiž stěžují, že zahrnutí těchto programů přímo do operačního systému omezuje konkurenci a téměř jim znemožňuje prodej jejich produktů.

Tento týden tedy dojde k definitivnímu "vypuštění" nových verzí a Microsoft se tak skloní před rozhodnutím komise.

V Evropě to drhne

Obdobně dopadl spor společnosti Microsoft a Evropské komise. Ta již v roce 2004 nařídila, že má firma zaplatit za zneužívání dominantního postavení rekordní pokutu ve výši téměř 14 miliard korun.

K tomuto rozhodnutí připojila i povinnost firmy zahájit prodej verzí Windows s a bez Media Playeru a poskytnout technické informace konkurenci.

Ovšem minulý měsíc přišla další rána v podobě pokuty 280,5 milionu eur za to, že největší producent softwaru na světě neplní podmínky, které mu komise uložila.

 

Právě se děje

Další zprávy