Maďaři ochrání svůj ropný gigant zákonem proti OMV

Dušan Klimeš
9. 10. 2007 13:10
MOL má vlastní anti-OMV zákon
Foto: MOL

Budapešť - Maďarští zákonodárci se rozhodli, že pomohou společnosti MOL proti nepřátelské nabídce převzetí ze strany rakouské společnosti OMV.

Drtivou většinou 334 hlasů proti čtyřem přijali novelu, která téměř znemožňuje firmě OMV, aby se nadále snažila převzít svého maďarského konkurenta.

"S přijetím zákona jsme se dostali ke konci kapitoly v příběhu spojení OMV a MOL. Dá se ale čekat, že Rakušané celou kauzu vezmou do Bruselu," uvádí analytici KBC Group v Maďarsku Péter Tordai a Lajos Mészáros.

Odhadují, že případ může u Evropské komise ležel roky, což poskytne čas firmě MOL, aby si zatím zajistila nezávislost.

"OMV pravděpodobně uspořádá tiskovou konferenci, kde přednese své další kroky, tedy stížnost do Bruselu," uzavírají analytici.

Jde jen o jistotu, ne o protekcionismus

Přesto se pohledy na přijatou legislativu liší. Maďarský ministr financí Janos Koka tvrdí, že v žádném případě nejde o protekcionismus proti zahraničním investorům.

"Jde o ochranu proti nelegálním nepřátelským nabídkám převzetí," říká ministr.

Podle deníku Financial Times již maďarské kroky vyvolaly nervozitu u Evropské komise. Komisař pro jednotný trh Charlie McCreevy již údajně napsal do Budapešti oficiální dopis, ve kterém upozorňuje, že schválený zákon může dostat zemi před evropský soud.

Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV

Maďarsko již delší dobu má problémy se zákony o privatizaci. Dle Evropské komise totiž diskriminují zahraniční investory.

Obecně, přesto kvůli jedné firmě

Nový, takzvaný "zákon MOL", je jen dalším problémem, který si Budapešť ve vztahu s EU vytvořila.

Přestože legislativa mluví obecně o ochraně strategických podniků proti převzetí, je zřejmé, že jde o ochranu ropného gigantu MOL.

S cílem patřičně uspokojit požadavky EU je v zákoně zakotveno, že k odvolání členů představenstva je třeba podpory 75 procent akcionářů MOL. V případě MOL je ke zrušení pravidla omezujícího hlasovací práva investora na deset procent třeba schválení vládou.

 

Právě se děje

Další zprávy