Slovnaft poškodil Shell, zaplatí miliony

dkl, ČTK
2. 1. 2007 11:20
Bratislava - Antimonopolní úřad v Bratislavě (PMÚ) dal ropné společnosti Slovnaft do novéhou roku pokutu 300 milionů slovenských korun.

Firma Slovnaft, vlastněná maďarskou MOL, prý zneužila své dominantní postavení a diskriminačně určovala slevy a přirážky k cenám při prodeji pohonných hmot velkoodběratelům.

Zřejmě nejviditelnějším případem byl pro úřad prodej benzínu nadnárodnímu naftaři Shell. Přestože tato společnost odebrala více pohonných hmot než konkurenční OMV, musela zaplatit vyšší průměrnou cenu než rakouská společnost.

Bratislavská rafinerie současně diskriminovala své odběratele i při velkoobchodním prodeji nafty, tvrdí úřad.

"Společnost Slovnaft se dopustila zneužití dominantního postavení podle zákona o ochraně hospodářské soutěže svoji rabatovou politikou vůči odběratelům," uvedl úřad s tím, že rozhodnutí o uložení pokuty zatím není právoplatné.

A firma se chce odvolat.

"Nesouhlasíme s tvrzením Antimonopolního úřadu, že svojí slevovou politikou diskriminujeme Shell," uvádí tisková mluvčí Kristína Félová.

Známý hříšník

Nejedná se ale o první takto závažný prohřešek slovenské firmy. Již loni jí ministerstvo financí uložilo více než miliardovou pokutu za jiný případ údajného porušování cenové disciplíny.

Podle ministerstva Slovnaft v minulosti neoprávněně započítával některé položky do nákladů a prodával pohonné hmoty za ceny, při kterých dosahoval nepřiměřeného zisku. Rozhodnutí ministerstva o pokutě Slovnaft napadl u soudu.

Slovnaft má v Česku 30 čerpacích stanic; podle informací tisku z loňského léta ale MOL zvažuje odchod z českého trhu s pohonnými hmotami.

Důvodem je, že čerpací stanice Slovnaftu v Česku nepřinášejí firmě očekávaný zisk. České čerpací stanice Slovnaftu tvoří počtem necelá dvě procenta na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy