Krize je jako tsunami, řekl Greenspan. A burzy šly dolů

Ekonomika Ekonomika
24. 10. 2008 8:12
Pád nejvíce postihl asijské burzy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Kritizovaný i obdivovaný, takový je Alan Greenspan.

Jedno ale bývalému dlouholetému šéfovi americké centrální banky (Fed) nelze upřít. Pouhými výroky totiž dokáže ovlivnit dění na světových burzách.

Ve čtvrtek předstoupil před kongresmany a prohlásil, že finanční krize, která v současnosti trápí takřka celý svět, je jako tsunami. A asijské burzy zareagovaly strmým pádem, upozorňuje CNN. Například jihokorejský index KOSPI ztratil během noci bezmála devět procent.

Propad zažil i japonský Nikkei. Stačila Greenspanova slova a oznámení koncernu Sony o nižším zisku a index se vůbec poprvé za posledních pět let propadl pod hranici 8000 bodů. Necelých pět procent ztratil i hongkongský Hang Seng.

Trable nově musí řešit Bělorusko

Finanční krize trápí řadu států už několik týdnů a dosud si vyžádala bankrot několika velkých finančních ústavů. Na pokraj krachu se dostal Island, řada dalších zemí má nemalé problémy.

Politici se snaží udělat maximum pro to, aby předešli dalším potížím. Schvalují proto pomoc, která nemá obdoby. Například Spojené státy schválily plán, který do finančního sektoru dodá 700 miliard dolarů, země eurozóny přislíbily pomoc přesahující bilion eur.

Čeští politici veřejnost ujišťují, že u nás krize nehrozí. Některé finanční instituce už ale informovaly, že zaznamenaly ztráty, které se blíží miliardě. Některé banky pro změnu musely snížit odhady očekávaného zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy