První světový summit o finanční krizi bude 15.listopadu

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
22. 10. 2008 16:15
Vlivné státníky a finančníky zve do Washigtonu George Bush
Americký prezident George W. Bush a ministr financí Henry Paulson.
Americký prezident George W. Bush a ministr financí Henry Paulson. | Foto: Reuters

Camp David (USA) - Americký prezident George Bush  uspořádá první ze série summitů, které by měly vyřešit finanční krizi, 15. listopadu ve Washingtonu.

Oznámil to dnes Bílý dům

Tématem vrcholného setkání politiků, ekonomů a finančníků bude nejen řešení současné krize, ale i snaha najít řešení, jak předejít možným budoucím problémům.

"Řada politiků i ekonomů má nápady, jak vylepšit globální finanční systém," naznačil mluvčí Bílého domu Tony Fratto. "Měli bychom naslouchat všem dobrým nápadům," dodal, ale informaci o plánovaném summitu odmítl potvrdit.

Americký prezident i někteří politici z Evropské unie chtějí, aby se summitu zúčastnili také zástupci Číny a Indie - zemí, které hrají důležitou roli v globální ekonomice.

Čínský prezident Chu Tín-tchao zatím svoji účast nepotvrdil ani nevyvrátil.

Krizi rozpoutala hamižnost bankéřů

Současnou krizi rozpoutala americká hypoteční krize. Kvůli ní už zbankrotovalo několik velkých finančních ústavů, řadě dalších musely pomoci vlády.

Jen americká vláda rozhodla, že do bank "nasype" stovky miliard dolarů, mnohamiliardové injekce schválila i řada evropských zemí.

Odlišná je situace v Česku. Politici ale veřejnost uklidňují, že bankovní systém je zdravý a případné potíže nehrozí. Podle ministra financí Miroslava Kalouska pouze končí "výjimečně dobré období".

 

Právě se děje

Další zprávy