Greenspan: Finanční krize je jako tsunami

Ekonomika Ekonomika
23. 10. 2008 17:11
Bývalý šéf americké centrální banky varoval před dopady krize

Washington - Finanční krize je "tsunami, která přichází jednou za století", a bude mít těžký dopad na americkou ekonomiku a zaměstnanost.

Na dnešním slyšení uspořádaném Kongresem to prohlásil bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan.  Dodal, že počínání finančních institucí v této krizi jej "šokovalo".

Greenspan řekl, že už před třemi roky měl obavy z podhodnocování finančních rizik, nyní se ale krize rozšířila tak, ze to překonalo všechny představy.

 "Ti z nás, kdo věřili, že úvěrové instituce budou chránit majetek akcionářů, jsou nyní šokováni a nevěří svým očím," řekl Greenspan ve výboru pro vládní reformu Sněmovny reprezentantů, který pořádá slyšení zaměřené na zjištění příčin finanční krize.

Greenspan vedl Fed 18,5 roku do počátku roku 2006 a byl považován za strůjce rekordně dlouhé konjunktury.

Kritici je ale na konci jeho vlády obviňovali z toho, že příliš volnou měnovou politikou a laxním přístupem k finančním inovacím položil základy nynější krize.

"Vzhledem k dosavadním finančním škodám si nedovedu představit, jak bych se mohl vyhnout výraznému vzestupu propouštění a nezaměstnanosti," řekl Greenspan.

Špatné zprávy ze Spojených států se přitom stále množí.

Dnes tak například jedna z obětí finanční krize, americká banka Goldman Sachs, oznámila, že chystá velké propouštění. Výpověď dostane asi 3260 jejích zaměstnanců, řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený se situací ve finančním ústavu

 

Právě se děje

Další zprávy