Kreml vyhání cizí firmy ze země, teď je na řadě BP

čtk
22. 6. 2007 13:50
Rusko zkouší získat monopol nad energií
Jedna z největších světových ropných společností BP dělá rychlé kroky k tomu, aby se znovu obnovila produkce na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. Zrezlé trubky zapříčinily výpadek na několik týdnů. Opravy ji podle nejnovějších informací vyjdou na půl miliardy dolarů.
Jedna z největších světových ropných společností BP dělá rychlé kroky k tomu, aby se znovu obnovila produkce na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. Zrezlé trubky zapříčinily výpadek na několik týdnů. Opravy ji podle nejnovějších informací vyjdou na půl miliardy dolarů. | Foto: Reuters

Londýn - Britská těžební společnost BP je zřejmě ochotna přistoupit na nucený odchod z projektu Kovykta na ruském Dálném
východě. Napsal to dnes americký list The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na informované zdroje. Kreml mezitím svolal na dnešní odpoledne schůzku, která se bude firmou BP zabývat.

Plyn v projektu Kovykta těží společnost Rusia Petroleum, v níž má dceřiná společnost BP 63 procent akcií. Úřad Rosnědra, který v Rusku uděluje licence k těžbě, ale firmě už několikrát pohrozil, že jí licenci odejme. Podle agentury Reuters je možné, že tak Rusové učiní už dnes.

Schůzku v Kremlu povede šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Dmitrij Medveděv. Kreml už delší čas vyvíjí tlak na společný podnik TNK-BP, který údajně těží méně zemního plynu, než k čemu se smluvně zavázal. Podle WSJ je BP připraven podíl v Kovyktě prodat za téměř jednu miliardu dolarů, tedy v přepočtu asi 21 miliard korun.

Mluvčí Kremlu nechtěla k podrobnostem schůzky nic říci a sdílnější nebyli ani zástupci Gazpromu. Mluvčí BP prý podrobnosti nezná.

Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU
Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU | Foto: www.gazprom.com

Monopol z Moskvy

Pokud se ale prodej podílu potvrdí, bude to podle WSJ jasná známka toho, že Moskva pokračuje ve svém tažení získat kontrolu nad energetickým sektorem. Pro Kreml se nicméně stalo zvykem, že tak činí na úkor západních firem a investorů.

WSJ napsal, že podmínky dohody se rýsují v Moskvě, ale zatím ještě nebylo o ničem rozhodnuto. V úvahu také připadá, že až BP svůj podíl prodá, úřady možná podnik TNK-BP vyzvou, aby se vrátil zpět.

Ovšem už jen jako menšinový akcionář. BP a Gazprom pak údajně zahájí jednání o vytvoření nového podniku s globální působností. Do něj by vložily asi tři miliardy dolarů.

Podíl TNK-BP v Kovyktě má podle analytiků hodnotu od dvou do 3,6 miliardy dolarů. Cena se ale odvíjí od prodeje plynu na tamních trzích. Cena by byla mnohem vyšší, pokud by měl podnik právo plyn z Kovykty vyvážet.

 

Právě se děje

Další zprávy