Kolik vydělávají šéfové firem před krachem? Zveřejněno

Ekonomika Ekonomika
10. 5. 2009 22:41
Magazín Forbes poodhalil zákulisí bankrotujících firem
Foto: Reuters

Washington - Jejich firmy se potýkají s vážnými problémy. Někteří kvůli tomu berou nulový plat, ale jiným jsou i tak vypláceny nemalé sumy.

Řeč je o šéfech problémových firem, mezi které se v současnosti řadí například ztrátové finanční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae, americké automobilky nebo mediální společnost CBS.

Kolik si manažeři "firem v úzkých" vydělají, zveřejnil prestižní magazín Forbes.

AIG: Jeden dolar za rok

Americká pojišťovna AIG se do problémů dostala loni v souvislosti s globální ekonomickou recesí. Před časem se kolem ní rozpoutala proslulá aféra s bonusy. I přesto, že od vlády obdržela výpomoc za více než 170 miliard dolarů, rozhodla se vyplatit celkem 165 milionů dolarů na bonusech zaměstnancům.

Jeden z těch, kteří po manažerech požadovali vrácení bonusů byl i sám šéf pojišťovacího gigantu Edward Liddy. A řada vrcholných pracovníků nakonec poslechla. Koneckonců Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku přiznala AIG ztrátu 61,7 miliard dolarů. Jak napsal list Wall Street Journal, sám Liddy pracuje za jeden dolar ročně, ovšem s příslibem získání speciálních bonusů, pokud se mu podaří obnovit růst společnosti.

General Motors: Ideální osoba do vedení

Frederick "Fritz" Henderson se ujal vedení krachující automobilky General Motors, když - na přání prezidenta Baracka Obamy - odstoupil dlouholetý šéf Rick Wagoner. Automobilka General Motors nedosáhla zisku od roku 2004 a za letošní první čtvrtletí už vykázala ztrátu ve výši 5,9 miliardy dolarů.

"Pracoval jsem s Fritzem úzce řadu let. Vím, že je ideální osobou k vedení společnosti v době snahy o restrukturalizaci," prohlásil o něm podle britského listu Guardian bývalý šéf Wagoner. Padesátiletý Henderson bere ročně 2,3 milionu dolarů ročně, uvádí Forbes. Akcie firmy drží v hodnotě 0,6 milionů dolarů.

Freddie Mac & Fannie Mae: Plat průměrného Američana

Foto: Reuters

Před nedávnem prolétla médii zpráva o tom, že zřejmě spáchal sebevraždu finanční ředitel ústavu Freddie Mac David Kellerman. Freddie Mac a její rival Fannie Mae, které dohromady vlastní nebo garantují prakticky polovinu všech hypotečních úvěrů vydaných v USA, loni převzala americká vláda. Ztráty obou společností totiž za poslední rok dosáhly téměř 14 miliard dolarů

Plat šéfa Freddie Mac Johna Koskinena do této chvíle není znám. Kompenzace Herberta Allisona z Fannie Mae dosahuje jen 60 tisíc dolarů. To je zhruba dvakrát více než plat průměrného Američana.

CBS: 12 miliard ztráty, přes 30 milionů na platu

Mediální koncern CBS vykázal za loňský rok ztrátu ve výši téměř 12 miliard dolarů. V krizi mu klesly příjmy z reklamy, které tvoří dvě třetiny zisku společnosti. Loni také CBS koupila internetovou společnost CNet, a to za 1,8 miliardy dolarů, což někteří analytici podle časopisu Newsweek považovali za přeplacenou koupi.

I tak dosahuje základní plat šéfa tohoto gigantu Leslie Moonvese podle Forbesu 5,32 milionu dolarů ročně. K tomu mu navíc náleží bonus ve výši 18,5 milionu dolarů, ostatní příjmy za téměř pět milion a zisky z akcií rovněž za necelých pět milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy