Máte padáka, dozvěděli se šéfové GM a Peugeot Citroën

Karel Toman
30. 3. 2009 11:13
Chrysler je jako samostatná značka před zánikem

Detroit, Paříž - Krize v automobilovém průmyslu kosí šéfy velkých automobilek.

Neděle tak byla černým dnem pro šéfy automobilek General Motors a Peugeot Citroen. Oba totiž dostali vyhazov.

Šestapadesátiletý Rick Wagoner od administrativy Baracka Obamy a o dva roky mladší Christian Streiff od rodiny Peugeotů, která má ve francouzské automobilce rozhodující slovo.

K sesazení výkonného ředitele Wagonera použil speciální tým ministerstva financí na řešení krize v automobilkách silnou páku: pohrozil, že vláda zadrží další pomoc automobilce. Ta přitom minulý měsíc požádala o 21,6 miliard dolarů.

Bankrot stále není ze hry

Vláda však další půjčku podmiňovala "životaschopnými" plány hluboké restrukturalizace. Po měsíci, během nějž se speciální tým ponořil do záchranných plánů vedení GM i Chrysleru, ale tým prohlásil, že nejsou dost hluboké.

Obě automobilky už dostaly 17,4 miliard dolarů záchranných půjček, Chrysler žádá dalších šest miliard. Tým přitom nevyloučil možnost, že vláda nechá obě automobilky padnout, pokud nepřijdou s dostatečně razantním restrukturalizačním plánem.

Wall Street Journal citoval vládní činitele, kteří označili urychlený bankrot automobilek pod pevným dohledem vlády za reálnou možnost. Jeden z nich ji přirovnal k "rychlému průplachu", který by společnosti zbavil většiny jejich obřích dluhů a starých obchodních závazků.

Foto: Reuters

Tým také naznačil, že pokud Chrysler možnosti bankrotu nevyužije, je jeho budoucnost jako samostatné značky ohrožena.

Výměna Wagonera v čele GM je jen součástí obměny celého vedení automobilky GM, které zbývá k životu kapitál na měsíc až dva, a dohodu s vládou proto nutně potřebuje. Chrysleru zbývají peníze jen na měsíc. Wagonera nahradí hlavní provozní šéf podniku Frederick Henderson.

GM nedosáhla zisku od roku 2004 a její ztráty narostly na 82 miliard dolarů. Její prodej se v únoru meziročně propadl o 40 procent. Wagoner stál za rozhodnutím společnosti zaměřit se na výrobu velkých pick-upů a terénních aut, jejichž prodej dramaticky uťal růst cen ropy.

Změnu chce i rodina Peugeotů

Podle Obamova vyjádření pro televizi CBS bude záchranný plán vyžadovat oběti od všech zainteresovaných stran - managementu, pracovníků, věřitelů, dodavatelů i prodejců. Odbory například minulý týden jednaly se zástupci akcionářů a společně hledali cesty, jak co nejrychleji snížit zadlužení společnosti o dvě třetiny, aby dosáhla na další půjčku od vlády.

Ve stejný den sesadilo představenstvo společnost PSA Peugeot Citroën výkonného ředitele Christiana Streiffa s odůvodněním, že změna ve vedení byla potřebná, aby "uvolnila potenciál této skupiny".

Na rozdíl od Wagonera, který byl s rozhodnutím vlády smířen, označil Streiff rozhodnutí představenstva za "nepochopitelné". Podle něj totiž jeho předchozí kroky zanechaly automobilku "dobře vyzbrojenou do současné krize".

V odznaku Peugeotu se odráží auto opouštějící továrnu PSA Peugeot Citroen Ryton plant v Coventry, která bude zavřena.
V odznaku Peugeotu se odráží auto opouštějící továrnu PSA Peugeot Citroen Ryton plant v Coventry, která bude zavřena. | Foto: Reuters

O jeho klesající podpoře ze strany rodiny Peugeotů, která skupinu obou značek ovládá, však francouzská média spekulovala už delší dobu. A to hlavně poté, co měl vloni v květnu mrtvici  a nemohl několik měsíců pracovat. K obavám o jeho zdraví se přidaly i pochyby o tom, zda má vizi vést automobilku v časech krize.

Peugeot Citroën dostal letos v únoru vládní záchrannou půjčku tři miliardy eur. Podobně jako konkurenční Renault za to slíbil nezavřít továrny ve Francii.

Streiff vedl automobilku od února 2007, razantně snížil její náklady a zlepšil design aut. Začal také expanzi na rozvojové trhy, kde však podle Wall Street Journal zaostal za konkurencí.

Ve funkci ho do začátku června vystřídá člen představenstva Roland Vardan. Po něm se stane výkonným ředitelem Philippe Varin, který zachránil před krachem anglicko-nizozemskou ocelárnu Corus.

 

Právě se děje

Další zprávy