Krachující AIG vyplácí milionové bonusy. Bílý dům zuří

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
17. 3. 2009 8:28
Odměny jsou smluvně vázané již z loňska, hájí se pojišťovna

Washington - Pojišťovací obr American International Group (AIG) nedávno obdržel od vlády výpomoc z kapes daňových poplatníků za více než 170 miliard dolarů. Nyní hodlá vyplatit na bonusech zaměstnancům asi 165 milionů dolarů.

Peníze přitom ve většině půjdou těm manažerům, kteří loni přivedli pojišťovnu ke kolapsu, píše list International Herald Tribune.

Společnost na počátku měsíce uvedla, že utrpěla v posledním čtvrtletí loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů. To je největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala.

Prezident USA Barack Obama na tiskové konferenci uvedl, že se "dusí hněvem". Ironicky také poznamenal, že nechápe, čím by si mohli manažeři AIG zasloužit "jakékoliv bonusy".

AIG, nyní téměř z 80 procent vlastněná státem, si své bonusy brání. Argumentuje tím, že byly přišlíbeny již loni před krizí, a nemohou být zrušeny. Současný šéf AIG Edward M. Liddy se zároveň nechal slyšet, že alespoň nějaké bonusy jsou třeba k tomu, aby si pojišťovna udržela zkušený management.

"Nemůžeme nalákat a udržet si ty největší talenty k vedení obchodů AIG - které jsou nyní řízeny ve jménu amerických daňových poplatníků - pokud zaměstnanci věří, že jejich odměny závisí na svévolném rozhodnutí americké vlády," uvedl Liddy v dopise ministrovi financí Timothy F. Geithnerovi.

Poprask v Bílém domě

Plán udělit bonusy vzbudil minulý týden uvnitř administrativy prezidenta Baracka Obamy pozdvižení. Ministr Geithner AIG vzkázal, že bonusy jsou nepřijatelné a požádal o jejich opětovné projednání.

Bonusy ale nejspíš uděleny budou - podle právniků je společnost smluvně zavázana je vyplatit.

Ředitel Mezinárodní ekonomické rady Lawrence H. Summers se v neděli nechal slyšet, že odměny pro AIG překračují všechny meze, napsal list. Zároveň ale připomněl, že vláda jen tak smlouvu zneplatnit nemůže. "Legální kroky vedoucí k omezení bonusů nyní vede ministr Geithner a Federální rezervní systém."

Miliardy z pomoci jiným bankám

Podle agentury Reuters navíc vyšlo najevo, že přes 90 miliard dolarů od vlády pojišťovna použila k výplatám pro jiné banky. Řada z nich už přitom získala vlastní státní pomoc.

Největším příjemcem peněz od AIG byl gigant Goldman Sachs, který obdržel celkem 12,9 miliardy dolarů. Mezi další patří Société Générale, Deutsche Bank, Barclays nebo Merrill Lynch.

Poprask se AIG podařilo vyvolat v době, kdy se v USA diskutuje o tom, jak s problémovými bankami naložit. Dva přední američtí republikáni navrhli, ať stát nechá některé bankovní giganty v USA zbankrotovat.

Amerického prezidenta Baracka Obamu zároveň vyzvali, abych jejich "udržováním při životě" neutrácel peníze daňových poplatníků, napsal list Financial Times.

"Zavřete ty banky, ať už dál ve své činnosti nepokračují. Pokud jsou mrtvé, měli bychom je pohřbít," vzkázal republikán Richard Shelby vládě přes zpravodajskou stanici ABC News. "Pohřbíváme malé banky, měli bychom pohřbít i některé ty velké, a poslat tak na trh jasný signál," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy