Jeden rok v EU: přibylo přes 700 tisíc lidí bez práce

Ekonomika Ekonomika
28. 11. 2008 11:14
Nezaměstnanost v Evropské unii v říjnu vzrostla na 7,1 procenta
Berlaymont, sídlo Evropské komise.
Berlaymont, sídlo Evropské komise. | Foto: Evropská komise

Brusel - V Evropské unii ubývá pracovních míst. Nezaměstnanost vzrostla ze záříjových sedmi na 7,1 procenta za říjen. V patnácti zemích eurozóny pak počet lidí bez práce stoupl rovněž o 0,1 na výsledných 7,7 procenta. Vyplývá to z výsledků šetření Eurostatu.

Z průzkumu dále vyplývá, že v unii je nyní 17,2 milionu nezaměstnaných, z čehož asi 12 milionů připadá na eurozónu. Meziročně to znamená nárůst o 709 tisíc v celé sedmadvacítce, respektive 810 tisíc v zemích eura.

Nejméně lidí bez práce, jen 2,5 procenta, přitom hlásí Nizozemsko následované Rakousem a Dánskem. Nejhůř se zaměstnání shání ve Španělsku s 12,8 procenty nezaměstnaných a na Slovensku s 10 procenty. V Česku podle evropských statistiků marně hledá místo 4,4 procenta obyvatel, tedy stejně jako v září.

Inflace klesá

Eurostat rovněž zveřejnil informace o růstu spotřebitelských cen. Ten v zemích eurozóny prudce klesl na 2,1 procenta ze zářijových 3,2 procenta. Inflace přitom zpomalila již v říjnu, kdy bankovní rada Evropské centrální banky následně snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,25 procenta.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet tehdy uvedl, že inflace je na ústupu, což bance umožňuje více se zaměřit na podporu hospodářského růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy