Pracovní místa v Česku mizí, po desítkách a stovkách

tof, lap
27. 10. 2008 10:25
Firmy se začínají připravovat na zpomalení ekonomiky
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Brno - Pracovní místa v Česku mizí, zatím nenápadně a ne příliš rychle. Firmy propouští po desítkách, maximálně stovkách lidí.

Vyplývá to z průzkumu deníku Aktuálně.cz, při kterém oslovil úřady práce po celé zemi. Zatím se nechystá žádné velké ukončení výroby jako to bylo v případě skláren ve Světlé nad Sázavou, kde o práci přišlo přes tisíc lidí.

A ve většině případů jsou až na výjimky nezaměstnaností méně ohroženi lidé ve velkých městech a jejich okolí, více se propouští v okresních městech. Žádné větší propuštění neplánují firmy v Praze, Brně nebo Liberci.

Na druhou stranu ale firmy ani ve velkém nehledají nové pracovníky. "Firmy jsou opatrné a raději nepřijímají," řekl Aktuálně.cz Tomáš Raichl, analytik teplického úřadu práce.

Pracovní místa přitom mizí především ve společnostech, které mají problémy už delší dobu - textilkách, koželužnách, lidé ale také odchází z armády.

Odborníci upozorňují, že nezaměstnanost v Česku poroste - blížící se recese v západní Evropě a Spojených státech a zpomalení růstu ekonomiky v Česku přinese firmám méně zakázek.

Sdružení automobilového průmyslu například uvedlo, že firmy kvůli krizi budou muset možná propustit až 3000 zaměstnanců.

Textilky, koželužny, údržbáři

Hromadné propouštění v současnosti nejvíce trápí východ Moravy. "Na Uherskohradišťsku do konce roku zavře své brány pobočka textilního závodu Slezan a o práci tím přijde 145 lidí," uvedl František Dostálek z úřadu práce.

Ve Zlíně přijde o práci 37 lidí z koželužství, 21 osob z energetiky a 10 údržbářů a opravářů manipulační techniky.

Podobné zprávy znějí i z dalších regionů. V Plzni končí svou činnost pobočka společnosti vyrábějící elektronické součástky, o práci kvůli tomu přijde 80 lidí. V sousedních Rokycanech přesunuje společnost vyrábějící látky do automobilů svou výrobu do severní Afriky.

V Karlovarském kraji plánuje propuštění společnost RWE, ve které skončí několik lidí na úřednických místech.

"Vojenské zařízení Radošov ruší pět míst a karlovarská porcelánka je v insolventním řízení, není ale jisté, jak se situace vyvine a zda k propouštění nakonec dojde," uvedla mluvčí místního úřadu práce Naděžda Straková.

V Českých Budějovicích hlásí propouštění 40-50 lidí ve strojírenství, v Jihlavě přijde o práci přes 300, které propustí na konci listopadu strojírenská společnost Bosch Diesel.

Nezaměstnanost je nízká

Několik desítek lidí odejde z vojenských útvarů na Olomoucku, na Náchodsku přijde o práci sto lidí. Textilní firma ze Sokolovska propustí 40 tkalců, zámečníků a uklizeček

Problémy hlásí i další firmy. Budoucnost hranické továrny Multidisplay, která vyrábí LCD monitory, je nejistá. Firma upustila od svého záměru zvýšit počet zaměstnanců na dvojnásobek a naopak dala lidem najevo, aby si hledali jinou práci.

Nezaměstnanost se v září podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí nesnížila a zůstala na 5,3 procentech. Odborníci přitom čekali, že se nezaměstnanost ještě mírně sníží.

 

Právě se děje

Další zprávy