Inflace klesla na šest procent. Může za to levná ropa

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2008 9:27
Za snížením zřejmě stojí i zlevňování některých automobilek

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na šest procent ze zářijových 6,6 procenta. Stojí za tím hlavně propad cen pohonných hmot u čerpacích stanic.

Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Jedná se o zatím nejnižší meziroční růst cen v letošním roce a nejvýraznější zpomalení inflace od října 2006.

Na meziměsíční růst spotřebitelských cen působilo hlavně zvýšení cen zemního plynu o deset procent a tepla a teplé vody o 1,9  procenta. Rostly také ceny tabákových výrobků a textilního zboží.

Růst cen by se měl zpomalovat i v následujících měsících, což podle ekonomů otevírá prostor České národní bance pro snížení úrokových sazeb. Centrální banka přitom už minulý čtvrtek hlavní úrokovou sazbu srazila překvapivě o tři čtvrtě procentního bodu na 2,75 procenta.

Opačný vliv na vývoj cenové hladiny mělo čtvrtý měsíc pokračující snižování cen pohonných hmot, které v říjnu činilo 4,6  procenta. Cena benzinů Natural 95 byla nejnižší od dubna 2007, cena motorové nafty se dostala na dvanáctiměsíční minimum.

Pokles cen o 5,6 procent zaznamenaly také ceny osobních automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy