Japonská hvězda byznysu dostala 2,5 roku

dkl
16. 3. 2007 18:15
Tokio - Miliardář Takafumi Horie, který vydělal jmění na internetu, si odsedí 2,5 roku ve vězení. Měl falšovat výkazy, přesto se cítí nevinný.

Podle Horieho jde o částečně zinscenovaný proces, který ho měl jen vyřadit ze hry. Japonská společnost se prý nedokázala vyrovnat s tím, že se stal ve svých 34 letech miliardářem a "kolegové" z branže mu nemohou zapomenout, že boural zažitá tabu v obchodě.

Do hledáčku vyšetřovatelů se Horieho firma Livedoor dostala v době, kdy projevila zájem o kontrolní balík ve státem vlastněné televizi. To se ale nelíbilo tehdejší politické špičce, která převzetí zabránila.

A tak se Takafumi rozhodl bojovat o místo v politice. Nechybělo moc a porazil bývalého premiéra v jeho volebním okrsku.

Foto: Aktuálně.cz

Jenže čtyři měsíce nato byl úředníky obviněn z toho, že falšovat výsledky firmy a klamal tak akcionáře. Navíc údajně firma Livedoor zinscenovala převzetí společnosti, kterou již vlastnila.

Pochybnosti zůstaly

"Je jasné, že japonský establishment udělal z Horieho odstrašující příklad," říká dle agentury Bloomberg Kirby Daley, stratég hongkongské firmy Fimat, která patří skupině Societe Generale.

"U zahraničních investorů stále přetrvávají pochybnosti o tom, zda je skutečně vinný a zde je jeho případný prohřešek takto vážný," dodává.

Přitom v roce 2005 byl odsouzen kdysi nejbohatší muž světa Jošiaki Tsutsumi. Za falšování výkazů a zneužívání informací v obchodním styku "vyfasoval" jen 30 měsíců podmíněně s pokutou asi 50 tisíc dolarů. Na rozdíl od Horieho se ale přiznal a vyjádřil lítost.

Bývalý šéf Livedoor Takafumi Horie
Bývalý šéf Livedoor Takafumi Horie | Foto: Reuters

Zastavil burzu, létal tryskáčem

Vyšetřování a policejní vpád do kanceláří firmy Livedoor na začátku loňského roku vedl k tomu, že japonské akcie během jediného dne ztratily 327 miliard dolarů své hodnoty.

Panika na burze vedla k tomu, že podruhé v historii byla burza v Tokiu zastavena během obchodování.

Třiatřicetiletý Horie byl pro japonské byznysmeny vzorem muže, jenž dokázal z ničeho vytvořit internetové impérium. Přestože prošel řadou neúspěchů, vždy se "otřepal" a pokračovat ve své spanilé jízdě za zisky a růstem svých firem. Nepovedené projekty nepovažoval za prohru, ale pouze za cenné poučení.

Patřil k tokijské smetánce, navštěvoval honosné večírky. Rád jezdil ve svém Ferrari, létal v soukromém tryskáči a užíval si své luxusní sídlo. Nyní mu musí stačit pár metrů čtverečních vězeňské cely.

 

Právě se děje

Další zprávy