Viník pádu japonské burzy jde k soudu

Dušan Klimeš
26. 5. 2006 0:00
Tokio - Šéf společnosti Livedoor, která způsobila kolaps japonské burzy, se dnes poprvé objeví před soudem.

V polovině ledna totiž tokijský prokurátor nařídil prohledání kanceláří této společnosti kvůli podezření z podvodu. To způsobilo paniku na burze a smršť prodejních příkazů doslova zahltila systém. Burza musela na čas úplně zastavit obchodování, což se stalo poprvé v její historii.

Několik hodin před začátkem procesu se cítí být Takafumi Horie nevinný a tvrdí, že nikdy svým zaměstnancům nenakázal, aby činili cokoli protiprávního.

Před měsícem byl Horie propuštěn z vazby, když složil kauci ve výši 2,6 milionu dolarů a svoji nevinu včera prezentoval v komentáři, který rozeslal médiím.

Koupil a neřekl

Horie a s ním další čtyři muži z vedení Livedooru jsou obviněni z nadhodnocování zisků, z prezentace padělaných finančních výkazů vlastním akcionářům a z utajování ztráty ve výši 61 milionů korun v roce 2004. Horieho spolupracovníci se také dostali z vazby na kauci.

Hlavním bodem obžaloby japonského byznysmena je však machinace kolem koupě společnosti Money Life. Tu koupila jeho firma přes investiční fond. Neinformovala o tom však ani akcionáře, ani burzu. A to celé tři měsíce.

V tomto mezidobí však vypustila do médií zprávu, že se chystá pustit do vydavatelského průmyslu. Díky tomu došlo k výraznému zvýšení ceny akcií Livedooru. Burzovní pravidla však přikazují, aby informace o akvizicích byly okamžitě veřejně oznámeny.

Z tryskáče do vězení

Takafumi Horie začínal před deseti lety s malou internetovou firmou. Během let se mu akvizicemi podařilo probojovat na samou špici japonského obchodního světa. Livedoor měl před svým pádem tržní hodnotu přesahující šest miliard dolarů, věnoval se internetu, provozoval rádio, půjčoval auta.

Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona | Foto: Reuters

Její majitel a šéf si užíval slastného života bohatého obchodníka. Létal soukromým tryskáčem, jezdil ve Ferrari a nechával se zvát na honosné večírky.

Stačil však jeden den a bylo po všem. Akcie na burze propadly o devadesát procent, zanedlouho byl Horie dokonce zatčen.

Z vězení pak musel sledovat, jak jde firma ke dnu. V pátek 14. března byly její akcie vyřazeny úplně z obchodování tokijské burzy.

Horie však má už plány do budoucna. Zdá se, že za firmou Livedoor by rád zavřel dveře.

"Nemám v úmyslu vrátit se do managementu Livedooru. Během své vazby jsem přemýšlel o nových obchodních plánech. V nadcházejících dnech se však musím soustředit na soudní proces," uvedl Horie ve svém komentáři.

 

Právě se děje

Další zprávy