Livedoor je bez šéfa, Horie odstoupil

eko, ČTK
24. 1. 2006 12:11
Tokio - Z funkce prezidenta japonské internetové společnosti Livedoor odstoupil Takafumi Horie. Ten byl v pondělí zatčen pro podezření na porušování zákona o cenných papírech.
Takafumi Horie
Takafumi Horie | Foto: Reuters

Aféra kolem jeho firmy minulý týden otřásala tokijskou burzou.

Livedoor dnes sdělil, že novým prezidentem firmy se stane jeden z výkonných ředitelů Kozo Hiramacu. Horie byl v pondělí vzat do vazby spolu s finančním ředitelem Rjodži Mijaučim a dalším vysokým manažerem Fumitem Okamotem.

Aféra kolem Livedoor začala na počátku minulého týdne překvapivou razií v ústředí firmy a v Horieho domově, luxusním tokijském komplexu Roppongi. Horieho a další prokuratura podezírá z toho, že podávali investorům zavádějící informace v souvislosti s emisemi nových akcií, které měly financovat nákupy jiných firem. Horie opakovaně prohlašuje, že je nevinen.

Aféra se po zatčení činitelů Livedoor zaměřila na to, jak nejvyšší političtí činitelé podporovali nové agresivní podnikatele. Premiéra Džuničira Koizumiho a některé ministry opozice obvinila z toho, že tyto nekonvenční podnikatele v čele s Horiem vydávali za vzor svých reforem.

Koizumiho reformy byly důvodem úpadku

Poslanec Demokratické strany Sacuki Eda dnes v parlamentu prohlásil, že tržní reformy Koizumiho vlády byly důvodem úpadku podnikatelské etiky. "Smysl pro etiku se propadl na kritické úrovně. Vláda to musí brát vážně," řekl Eda.

Livedoor byla ztělesněním "nového Japonska", vlny mladých japonských firem z prostředí internetu. Ty praktikovaly agresivní akviziční politiku a vzepřely se tradičním japonským podnikatelským praktikám, vyznačujícím se důrazem na harmonii a
skromnost.

Koizumi tuto kritiku odmítl. "Tento případ a podpora činitelů LDP (vládnoucí Liberálnědemokratické strany) pro pana Horieho v loňských volbách jsou dvě odlišné věci," řekl; dodal, že Horieho věhlas spíše vybudovala média než LDP. Horie se stal mediální celebritou díky nekonvenčnímu vystupování v médiích, razantním pokusům o akvizice větších firem i snahou dostat se do parlamentu.

Od počátku aféry se tržní hodnota Livedoor snížila o zhruba tři čtvrtiny. Dnes kurz firmy klesl kvůli absolutnímu převisu nabídky opět o povolený denní limit, aniž by se tento titul za poslední týden vůbec podařilo zobchodovat. Tokijská burza zvažuje stažení Livedoor z veřejného obchodování.

 

Právě se děje

Další zprávy