Jak na banky? EU zpřísní regulace, USA zvažují bankrot

Ekonomika Ekonomika
10. 3. 2009 21:07
Republikáni vyzvali Obamu, ať zbytečně neutrácí peníze daňových poplatníků
Foto: Reuters

Washington/Brusel - Svět řeší, jak zvládnout krizi v bankovním sektoru. Dva přední američtí republikáni navrhli, ať stát nechá některé bankovní giganty v USA zbankrotovat.

Amerického prezidenta Baracka Obamu zároveň vyzvali, abych jejich "udržováním při životě" neutrácel peníze daňových poplatníků, napsal list Financial Times.

"Zavřete ty banky, ať už dál ve své činnosti nepokračují. Pokud jsou mrtvé, měli bychom je pohřbít," vzkázal republikán Richard Shelby vládě přes zpravodajskou stanici ABC News. "Pohřbíváme malé banky, měli bychom pohřbít i některé ty velké, a poslat tak na trh jasný signál," prohlásil.

Podle Shelbyho, člena bankovního výboru Senátu, se totiž mohou USA dostat do podobné situace jako Japonsko. To se začátkem 90. let snažilo podpořit slábnoucí bankovní sektor. Trvalo mu to však tak dlouho, že země přicházela o ekonomický růst, píše list.

"Zombie" banky oddalují obnovu ekonomiky

Experti již v minulosti varovali před takzvanými "zombie" bankami - tedy institucemi s tak špatnou finanční situací, že samy nejsou schopny na trhu obstát.

Díky podpoře státu mohou tito bankovní giganti v činnosti pokračovat, to prý ale jen oddaluje jejich pád a obnovu finančního systému.

Obamova administrativa v současnosti provádí takzvanou zátěžovou zkoušku, kterou bude muset úspěšně absolvovat 19 největších bank a dalších finančních institucí.

Smyslem je ukázat, zda jsou tyto banky schopny obstát i ve značných problémech.

Přísnější regulace pro evropské banky

Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia
Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia | Foto: Reuters

Jiné problémy s bankami řešila na začátku týdne Evropa. Hospodářský výbor Evropského parlamentu podpořil návrh Evropské komise na přísnější regulaci bank. V plánu je mimo jiné omezit objem prostředků, které si banky navzájem půjčují. Má se tím zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě, že se na trhu vyskytnou podobné potíže, jaké se objevily v rámci současné krize.

Návrh Evropské komise také upravuje pravidla pro obchodování s takzvanými finančními deriváty, tedy finančními nástroji odvozenými z jiných aktiv, které stojí na počátku této krize.

Aby opatření vstoupilo v platnost, musí s ním souhlasit plénum Evropského parlamentu i členské státy. Konečné rozhodnutí se očekává v dubnu.

Ekonomika unie začne ožívat až za rok

Podle nových odhadů by přitom hospodářství EU mělo začít "ožívat" až od roku 2010. Uvedl to na jednání ministrů financí eurozóny eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia.

Brusel původně čekal, že ekonomika se obnoví již v druhé polovině letošního roku.

Almunia se domnívá, že v současnosti je daleko pravděpodobnější další zpomalení hospodářství než jeho růst. "Na jedné straně se poskytuje jen málo úvěrů, přičemž podmínky pro jejich poskytnutí se zpřísňují, a na druhé straně tu je slabost reálné ekonomiky. Navíc klesá vnější poptávka, takže oživení bude trvat déle, než jsme očekávali před několika měsíci," doplnil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy