Záplata pro banky ve východní Evropě? Až 40 miliard eur

Ekonomika Ekonomika
6. 3. 2009 0:05
JPMorgan: Západoevropské banky potřebují ke krytí ztrátových úvěrů ve střední a východní Evropě další miliardy
Kolik dodatečného kapitálu bude potřebovat belgický vlastník ČSOB?
Kolik dodatečného kapitálu bude potřebovat belgický vlastník ČSOB? | Foto: Reuters

Praha- Evropské banky působící ve středním a východním regionu mohou do příštího roku potřebovat ke krytí ztrátových úvěrů dodatečný kapitál ve výši až 40 miliard eur. Uvedli to ve čtvrtek podle agentury Bloomberg analytici americké banky JPMorgan.

"Odhadujeme, že evropské banky ve střední a východní Evropě, které sledujeme, by si mohly do roku 2010 žádat 32 až 40 miliard eur dodatečného kapitálu," uvádí JPMorgan.

Tento dodatečný kapitál by rozšířil 270 miliard eur, které zatím evropské banky odepsaly v podobě takzvaných toxických aktiv.

Ohrožena je i Erste nebo KBC

Mezi bankovní instituce ohrožené špatnými úvěry v regionu řadí firma například rakouskou Erste Bank, vlastníka České spořitelny, a belgickou KBC, které patří tuzemská ČSOB.

Nejvíce peněz ale budou ke krytí špatných úvěrů v regionu potřebovat skandinávské banky. Jejich potřebu vyčíslila firma na zhruba osm miliard eur. Rakouské banky by mohly potřebovat pět miliard a řecké banky asi čtyři miliardy eur.

JPMorgan předpokládá, že podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček se bude v regionu pohybovat mezi 10 až 30 procenty. To bude méně než v minulých podobných případech v regionu, kdy tento poměr dosáhl až 40 procent.

Mezi banky ohrožené na čisté hodnotě aktiv v regionu nejvíce JPMorgan řadí kromě Erste Bank a KBC také Piraeus Bank, SEB, Swedbank, Danske Bank nebo Millenium bcp. Nízké je podle firmy riziko pro italskou Intesa Sanpaolo a řeckou National Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy