Greenspan končí, Fed přebírá teoretik

ČTK, eko
1. 2. 2006 14:32
Praha - Novým vládcem americké centrální banky se dnes po Alanu Greenspanovi stává Ben Bernanke.
Ben Bernanke. Uspěje teoretik v křesle legendárního ekonoma?
Ben Bernanke. Uspěje teoretik v křesle legendárního ekonoma? | Foto: Reuters

Ministr financí Velké Británie Gordon Brown mezitím dnes oznámil, že Greenspan bude jeho honorárním poradcem v oblasti globální ekonomiky.

Americký Federální rezervní systém (Fed) teď bude v rukou teoretika Bernankeho, který to ve vlivném úřadě po uznávaném odborníkovi nebude mít právě nejsnazší.

V roce 2000 mu vyšel ve Wall Street Journalu článek s titulkem: "Co bude, až Greenspan odejde?" Profesor Princetonské univerzity a další dva ekonomové v něm prosazovali, aby si Federální rezervní systém (Fed) při řízení americké ekonomiky vytyčil hladinu inflace, k jejímuž dosažení bude politika Fedu směřovat. O šest let později Alan Greenspan odchází a Bernanke (53) má možnost své rady realizovat v praxi.

Bernanke přichází ve složité situaci

Podle prestižního magazínu The Economist si chystá nazout příliš velké boty. Po obdivovaném Greenspanovi přichází do doby, kdy americká ekonomika vykazuje známky problémů. Fed momentálně musí držet pod kontrolou inflaci tlačenou nahoru vysokými cenami ropy, na druhou stranu tlačit na úrokové sazby, aby pomohl rekonstrukci po hurikánu Katrina. Experti navíc poukazují na realitní bublinu, jejíž prasknutí by mohlo značně ovlivnit spotřebitelskou důvěru.

Všem těmto problémům bude Bernanke čelit svým nepopiratelným intelektem a schopností nalézt společné řešení Rady guvernérů. Bernanke, jehož silnou stránkou má být právě komunikace, je taktéž považován za jednoho z největších odborníků na peněžní ekonomiku.

Díky tomu by mohl uspět na poli stanovování úvěrových sazeb a inflačních cílů - což by měla být zřejmě největší novinka jeho panování ve Fedu, kterému chce vtisknout větší otevřenost a sdílnost. Kontinuitu s Greenspanem by naopak měl zachovat v názoru na nezapojování se Fedu do korekce burzovních bublin.

Teoretik v praxi

Kritici naopak varují před jeho příliš teoretickým zázemím a ptají se, zdali bude dostatečně flexibilní v reakci na aktuální ekonomickou situaci. Zatímco Greenspan si v tomto ohledu vysloužil chválu, Bernankeho první srážka s krizí v podobě hurikánu Katrina - byl právě šéfem Bushova Výboru ekonomických poradců - příliš zastánců nezískala.

"Akademik může vyvinout spoustu důvěryhodných konceptů, ale otázka je, zdali toto dokáže přeměnit v reálnou strategii," prohlásil v souvislosti s Bernankem pro Business Week bývalý ministr obchodu Don Evans.

Bernanke doposud působil převážně v akademické sféře. Po studiích ekonomie na Harvardské univerzitě (červený diplom), kam se dostal poté, co v závěrečném testu na střední škole získal ze 1600 možných bodů 1590, následoval doktorát na Massachusetském technologickém institutu.

Téměř čtvrt století pak přednášel na univerzitách Stanfordské a Princetonské (od roku 1985 jako profesor). Odbornou veřejnost upoutal především kritickým zhodnocením podílu Fedu na hospodářské krizi 30. let 20. století.

Akademická sféra i sport musí stranou

S odchodem do Washingtonu, kam byl jmenován do Rady guvernérů Fedu, "zradil" nejen akademickou sféru, ale i svůj baseballový tým Boston Red Sox a začal fandit místním Nationals. V červnu loňského roku pak povýšil, když jej Bush jmenoval do čela svého Výboru ekonomických poradců, kde ovšem vzhledem k následujícímu angažmá vydržel jen pár měsíců.

Ben Shalom Bernanke (narozen 13. prosince 1952) je 28 let ženatý, se svou původem španělskou manželkou Annou má dvě děti, syna Joela a dceru Alyssu.

 

Právě se děje

Další zprávy