Gazprom: Ruské soudy jsou zkorumpované

dkl, ČTK
18. 10. 2006 9:45
Moskva - Polostátní Gazprom varoval cizí investory před ruskými soudy. Mluví o korupci a odporu k cizím investorům.

Ruský polostátní plynárenský monopol Gazprom si ve svém memorandu nebral servítky. Ruské soudy jsou prý ve špatném stavu, jsou prorostlé korupcí a ve vleku politicky motivovaného odporu k cizím financím.

Podle expertů, které oslovil ruský deník Vedomosti, je to pro ruské právní prostředí velmi nepříjemné.

Kritika kvůli obligacím

K takto tvrdé kritice se Gazprom odhodlal ve své zprávě pro investory, kteří uvažují o nákupu jeho euroobligací. Plynárenský kolos jich vydá za 15 miliard dolarů.

Celý proces a investice bude podléhat britské jurisdikci a případné spory bude posuzovat arbitrážní soud v Londýně. Firma, ve které má stát téměř čtyřicet procent a dalších deset státní firma Rosněftěgaz, tak zasadila políček ruskému soudnictví.

"Při plnění arbitrážních rozhodnutí v Rusku mohou nastat potíže spojené s nezkušeností ruských soudů s mezinárodními obchodními transakcemi, oficiálním i neoficiálním politickým odporem vůči plnění rozhodnutí proti ruským společnostem, neschopností ruských soudů zajistit realizaci rozhodnutí a korupcí," stojí v memorandu Gazpromu.

Není to poprvé

Představitel firmy listu Vedomosti řekl, že Gazprom podobná varování publikoval i v minulosti.

"Jsou to standardní fráze," prohlásil. V memorandu je například i varování, že ruští novináři často píšou na objednávku a za  úplatu.

Představitelé velkých ruských firem s názorem Gazpromu souhlasí, například Kirill Parinov z vedení průmyslové skupiny Interros přímo hovořil o odtékání kapitálu z oblasti spadající pod ruskou jurisdikci.

Soudy se obhajují

Naopak soudci obvinění na svou adresu odmítají.

Foto: Reuters

"Podobná vyjádření nejsou podložena ani důkazy ani statistikou. Naše soudy řeší kauzy s účastí západních firem už 11 let, až 2000 ročně," zdůraznila podle Vedomostí soudkyně ruského Nejvyššího arbitrážního soudu Taťjana Nešatajevová.

Partner právní firmy Russkyje experty Alexandr Šmakov si myslí, že za špatné ruské soudnictví jsou odpovědné samotné velké ruské korporace.

"Ve své době rozvrátily soudy a udělaly si z nich nástroj vlastních obchodních válek. Výsledkem je gigantická nedůvěra k soudnímu systému. Garancí čistoty smluv se stalo anglické právo a více se věří nejspíš i vesnickému soudu na Kypru," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy