Schröderovu kritiku hrozí vysoká pokuta

ČTK
3. 4. 2006 16:00
Berlín - Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder zvítězil u soudu kvůli svému působení při stavbě rusko-německého podmořského plynovodu.
Gerhard Schröder loučící se se stranou.
Gerhard Schröder loučící se se stranou. | Foto: Reuters

Nevoli u řady Schröderových odpůrců vyvolala skutečnost, že ex-kancléř po svém odchodu z politiky nastoupil do konsorcia, které bude plynovod z Ruska spravovat. A nyní byl zvolen do jeho vedení.

Nejhlasitěji se ozval šéf největší současné opoziční stranby FDP Guido Westerwelle. Soud v Hamburku mu však dnes nařídil, aby se jakýchkoli dalších výpadů proti Schröderovi zdržel, jinak mu hrozí pokuta až čtvrt milionu eur.

Nové vlně kritiky musel Schröder čelit o víkendu. Vyšlo totiž najevo, že bývalý Schröderův kabinet slíbil ještě v září po prohraných předčasných parlamentních volbách ruskému státnímu koncernu Gazprom záruku na úvěr ve výši 900 milionů eur.

Bývalý kancléř přitom nyní Gazprom zastupuje jako šéf dozorčí rady konsorcia NEGP, které má plynovod postavit provozovat. Akcionáři NEGP jsou kromě Gazpromu i společnosti E.ON a BASF. Schröder tvrdí, že o rozhodnutí nevěděl.

"Na rozhodnutí o poskytnutí záruky jsem se nepodílel, ani jsem o něm nevěděl," řekl kancléř o víkendu v televizi ZDF. Gazprom podle něj také nemá v úmyslu tuto záruku využít.

Záruku na úvěr slíbil Gazpromu koncem loňského října výbor tehdejších ministrů. "To bylo to nejrozumnější, co jsme mohli udělat. Příští generace budou za ten plynovod vděčné," řekl nedělníku Bild am Sonntag bývalý ministr hospodářství Wolfgang Clement.

Schröder vyvolal nelibost už nástupem do dozorčí rady NEGP. Jeho vláda projekt vždy prosazovala, smlouva o vzniku se podepisovala poměrně krátce před volbami a v neposlední řadě byl Schröder vždy dobrým přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina a většinovým akcionářem Gazpromu je ruský stát.

Náhlý přechod kancléře z politické dráhy do konsorcia po těsně prohraných volbách už v minulosti vyvolal podezření, že jde o odměnu za politické angažmá při prosazování stavby plynovodu. Schröder to vždy odmítal.

"Naskýtá se otázka, zda se Schröder pomocí záruky úvěru na sklonku existence červeno-zelené vlády zvláště nedoporučil do zaměstnání za 250.000 eur měsíčně," napsal dnes v komentáři prestižní konzervativní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Poslanci malé liberální FDP a Zelených nyní zvažují, že navrhnou zřízení parlamentního vyšetřovacího výboru, který by zjišťoval, jak bylo se Schröderovým nástupem do NEGP.

Plynovod je kontroverzní i v Polsku a v pobaltských státech. Vedení pod mořem je totiž připraví o poplatky, které by tyto země dostaly, kdyby se plynovod stavěl přes jejich území.

 

Právě se děje

Další zprávy