Američané zachraňují pověst Ruska

Dušan Klimeš, BBC
7. 5. 2006 0:00
Moskva - Tak nejen firmy, ale už i státy si najímají specializované agentury pro zlepšení image. K tomuto odvážnému kroku se rozhodlo Rusko.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvod? Ruská reprezentace chce vylepšit svou pověst před nadcházejícím summitem skupiny nejsilnějších ekonomik světa G8, které se bude konat v červenci právě v St. Petěrburku.

Vláda uzavřela smlouvu s americkou agenturou Ketchum, která se stará o public relations (PR) firem, tedy o komunikaci s veřejností a médii. Obchod by měl Moskvu stát podle zdrojů BBC několik milionů dolarů.

Ke klientům agentury patří například IBM, Kodak, FedEx, či Světové ekonomické fórum.

PR agentura by měla připravit plán, jak spravit image Ruska poté, co se dostalo do křížku s Evropskou unií a co vyvolalo mezinárodní politické napětí kvůli dodávkám plynu.

Rusko, to je Putin

Cílem kampaně však nebude jen Rusko jako stát, ale i její nejvyšší představitel, prezident Vladimir Putin. Jeho pověst totiž během posledních měsíců utrpěla vážné trhliny především ve chvíli, kdy v lednu podporoval omezení dodávek plynu na Ukrajinu.

A v neposlední řadě ublížil Putin svému jménu tím, že svým vystupováním zvýšil strach EU o spolehlivost dodávek ruského plynu.

Řekl, že ruské společnosti by měly zvážit možnosti nových trhů v Asii, pokud nebudou mít absolutní volnost při svých operacích v Evropě, což bylo často interpretováno jako jasná hrozba západu.

Foto: Gazprom

Moskva se má co učit

Dmitrij Peškov, kremelský tiskový mluvčí, uvedl, že v loňském roce najali odborného poradce pro otázky prezentace, zároveň však dodal, že "prezident nevykročil na komunikační frontě správnou nohou".

"A to vedlo na západě k desinterpretaci toho, co se stalo mezi Gazpromem a Ukrajinou," dodal Peškov podle BBC.

"Možná, pokud bychom už tehdy spolupracovali s nějakou agenturou zaměřenou na externí komunikaci, vše mohlo být jinak," uzavírá Dmitrij Peškov.

Americký republikánský senátor John McCain, hlavní adept na prezidentského kandidáta, naléhá, aby státy červencový summit bojkotovaly. Důvodem mají být autoritářské tendence ruské státní reprezentace.

 

Právě se děje

Další zprávy