Je tu Vemex, chce zamíchat trh s plynem

Marek Odstrčilík
13. 4. 2006 0:00
Praha - Plyn pravděpodobně dále podraží, a to kvůli neustále zvyšujícím se cenám ropy. Do českého plynárenského ringu však vstupuje další hráč, firma Vemex.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

A ta by mohla cenu ovlivnit.

Vemex uvedl, že může mít výrazně nižší náklady než Transgas a distribuční společnosti, protože má výrazně nižší režii než skupina RWE. Úspora tedy může být i v miliardách korun oproti silnému konkurentovi.

Společnost Vemex kontrolují čeští podnikatelé v oblasti plynárenství a divize firmy Gazprom. Gazprom je státní ruský plynárenský monopol.

Podle Vladimíra Štěpána z poradenské společnosti ENA, která se zabývá energetickým trhem, vstup Vemexu na český trh je velmi opatrný.

Dá se čekat cenová válka

"To odpovídá realitě. První zkušenosti s otevřením trhu a funkčností legislativy se teprve získávají. Ambice určitě tato společnost má a důsledkem jejího vstupu na trh by skutečně mohlo být snížení, respektive odstranění zbytečných položek nákladů," uvedl Štěpán.

"Vemex naruší téměř monopolní postavení RWE Transgas. Firma se bude pochopitelně snažit tlačit na ceny. To by se jí na základě propojení na Gazprom mělo podařit. V průběhu dvou let by měl být plynárenský sektor plně liberalizovan," řekl Aktuálne.cz Jan Procházka z firmy Cyrrus.

Význam Vemexu bude tedy záviset i na roli, kterou této společnosti přizná Gazprom.

RWE Transgas nakupuje  zhruba 75 procent zemního plynu z Ruska, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Gazexport. 

V budoucnu budou trh nejspíše ovládat tito dva hráči. Očekávat ale lze, že se vyrojí i další skupiny menších dodavatelů.

"Svou aktivitu určitě zvýší společnost Wingas, která už získala jednoho odběratele. "Otázkou je, jestli Wingas ve smyslu publikovaných cílů Vemexu navrhne odběratelům stejně příznivé podmínky," sdělil Aktuálně.cz Štěpán.

Wingas je společným podnikem německé společnosti Wintershall a Gazpromu.

"Vstup ostatních společností na český trh bude záviset zejména na tom, zda bude umožněn přístup k zásobníkům. To znamená, jestli bude změněn energetický zákon," dodal Štěpán s tím, že pokud tedy pro rok 2007 budou provedeny progresivní změny v legislativě, pak může vstup nových dodavatelů plynu pokračovat.

Regulace brání liberalizaci

Od letošního ledna ERÚ opět reguluje ceny plynu všem zákazníkům. Od loňského ledna fungoval volný trh pro několik desítek podniků a od roku 2006 měl začít pro všechny další s výjimkou domácností.

Hlavní dodavatel plynu RWE Transgas však podle úřadu po otevření trhu neoprávněně zvyšoval ceny. RWE tvrzení popřel.

Podle antimonopolního úřadu hrozí RWE Transgasu za údajné zneužití pozice na trhu značné pokuty. Některé velké firmy si loni stěžovaly, že jim ceny plynu vzrostly o několik desítek procent, růst považovaly za nepřiměřený.

Vedení RWE Transgas nechtělo tuto věc komentovat, vyjádří se poté, co od antimonopolního úřadu obdrží konečné rozhodnutí. Tento týden budou obě strany ještě jednat.

Potrubí se zemním plynem v Maďarsku
Potrubí se zemním plynem v Maďarsku | Foto: Reuters/Lászlo Balogh

Regulace se nelíbí České plynárenské unii (ČPU), podle které komplikuje liberalizaci tuzemského trhu se zemním plynem.

Podle ČPU může cenová regulace odradit obchodníky s plynem od jejich vstupu do České republiky.

Ceny zemního plynu vzrostly naposledy v dubnu, a to v průměru o 1,4 procenta. Bylo to méně než na začátku letošního roku, kdy plyn podražil o 4,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy