Vysoké pece zažalují antimonopolní úřad

mid, čtk
21. 1. 2006 0:01
Ostrava - Společnost Vysoké Pece Ostrava ze skupiny Mittal Steel podá v nejbližších dnech u brněnského krajského soudu žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Ten začátkem ledna vrátil k přezkoumání své dřívější rozhodnutí o tom, že ocelářská firma nezneužila svého monopolního postavení při dodávkách surovin pro vítkovické hutě. Podle VPO tím úřad porušil správní řád.

Mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa reagoval, že společnost má na podání žaloby právo. "Předseda ÚOHS v daném případě vrátil věc k projednání prvnímu stupni. Rozhodnutí ÚOHS jsou soudně přezkoumatelná," uvedl Chalupa.

Státní firma Osinek, která zajišťovala surovinu pro svou bývalou firmu Vítkovice Steel, a VPO se kvůli cenám surového železa přou už zhruba tři roky. Osinek kritizuje ceny, které si Vysoké pece Ostrava jako monopolní dodavatel při obchodování s hutěmi diktují. Podle předchozího rozhodnutí antimonopolního úřadu, který minulý čtvrtek šéf úřadu Martin Pecina zrušil, jsou tyto ceny tržní a VPO své postavení nezneužívá.

Pecina přitom v tomto případě rozhoduje v kauze, v níž ještě minulý rok sám figuroval. Jako náměstek ministerstva průmyslu totiž předsedal představenstvu státního Osinku. Rozklad proti předchozímu rozhodnutí ÚOHS podávali právníci Osinku ještě v době, kdy ho Pecina řídil. Šéf ÚOHS střet zájmů nepopírá, nicméně podjatost jeho osoby je podle něj ze zákona vyloučena, protože o rozkladu nemůže rozhodovat nikdo jiný, než právě předseda ÚOHS.

Pecina minulý týden ČTK řekl, že správní orgán prvního stupně jeho úřadu loni v dubnu pochybil, když zastavil správní řízení se společností VPO, když nezkoumal přiměřenost a způsob stanovení cen požadovaných po Osinku. Podle Peciny nezkoumal ani širší
souvislosti jednání společnosti Vysoké pece Ostrava v rámci celého koncernu Mittal.

Ve sporech mezi Mittal Steel Company a Osinkem proti sobě stojí nemalé částky - asi 2,7 miliardy korun vyčíslených nároků Osinku v cenách za surové železo od dodavatele ze skupiny Mittal Steel. Na druhé straně žádá VPO zhruba 400 milionů korun na
Osinku za to, že nezaplatil údajně bez dohody navýšených cen v první čtvrtině roku 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy