Zisky bank?Až z třetiny poplatky klientů

Dušan Klimeš
21. 3. 2006 16:20
Praha - Poplatky stále ženou zisky českých bank do závratných výšin. Jejich podíl však začal pomalu klesat.

S více než osmi miliardami zisku skončilo hospodaření Československé obchodní banky (ČSOB) v minulém roce.

Společně se Slovenskou inkasní (SI) vygenerovala skupina zisk 10,33 miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci to zveřejnil generální ředitel Pavel Kavánek.

Výší zisku se tak ČSOB zařadila na třetí místo za Českou spořitelnu, která hospodařila s plusem 9,1 miliardy, a Komerční banku, která vykázala čistý zisk 8,9 miliardy. Naopak hodnotou svých aktiv nechává ČSOB své konkurenty daleko za sebou.

Problémem jsou balíčky služeb

Za úspěšným taženým "českých" bank stojí především poskytování služeb, které byly pro dřívější polostátní banky takřka tabu. Ústavy se dnes intenzivně věnují správě aktiv, pojištění, ale i hypotékám.

Zahraniční managementy ovšem také zpočátku razantně zvýšily ceny poskytovaných služeb. Ty se pak na ziscích bank podílely až z jedné třetiny. Tento podíl s rozšiřováním služeb a zvyšováním příjmů z ostatních oblastí postupně klesá, je však stále na úrovni, která je podle některých studií vyšší než v mnoha zemích EU.

"Poplatky v českém bankovním sektoru jsou sice vyšší než v ostatních zemích, nejsou však podle mě přehnané," myslí si Markéta Šichtařová z Next Finance.

"Problémem je složitost balíčků a produktů. Občané pak těžko hledají pro ně nejvýhodnější alternativu a zbytečně bance platí za služby, které nevyužívají," dodává analytička

"Dalším faktorem je i konkurence na našem trhu. Přestože se to nezdá, banky u nás musí velmi bojovat o své klienty. Například v Rakousku je trh již jasně rozdělen a banky už nevedou  'zbytečný' boj na poli reklamy," míní Šichtařová.

Investice se vracejí

Největší přínos pro všechny tři banky v současnosti znamenají čisté úrokové příjmy. Pokud si banky odečtou vyplacené od přijatých úroků ať už z běžných účtů, či z úvěrů, každá z nich si vydělala více než 14 miliard korun.

Nejvíce se v této oblasti činila Česká spořitelna s 18,5 miliardami korun, "nejméně" na úrocích vydělala Komerční banka s 14,66 miliardami.

Dlouhodobě dobré výsledky bank dělají radost jejich zahraničním vlastníkům. Investice, které se mohly z počátku zdát velmi rizikové, se ve světle stabilního růstu bankovního sektoru vracejí mnohem rychleji, než předpokládali analytici i zahraniční investoři.

Investice Erste Bank do České spořitelny by se jí mohla vrátit již v roce 2008, belgická KBC může s návratem peněz vložených do ČSOB počítat v roce 2009, možná i dřív.

 

Právě se děje

Další zprávy