Eurozóna se rozroste, Lotyši žádají o společnou měnu

ČTK ČTK
4. 3. 2013 13:53
Lotyšsko vyzve EU, aby posoudila, zda je země připravená na přijetí eura v příštím roce
ECB. Ilustrační foto
ECB. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Riga - Lotyšská vláda vyzve Evropskou unii, aby posoudila, zda je Lotyšsko připraveno na přijetí eura v příštím roce. Lotyšsko tímto krokem požádá o přijetí do eurozóny. O pondělním rozhodnutí lotyšské vlády informovala agentura Reuters.

Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis již začátkem roku uvedl, že země podá žádost o posouzení připravenosti k zavedení eura během března. Vstup do eurozóny v roce 2014 je dlouhodobým cílem lotyšské vlády, a to navzdory současné dluhové krizi v některých členských zemích měnové unie. Průzkumy veřejného mínění však ukazují, že téměř dvě třetiny obyvatel jsou proti přechodu z lotyšského latu na euro.

Dombrovskis upozornil, že zavedení eura přinese Lotyšsku vyšší investice, sníží směnárenské náklady a pomůže zmírnit sociální problémy. Premiér předpokládá, že veřejné mínění se postupně přikloní ke vstupu do eurozóny, a neplánuje na toto téma vypisovat referendum.

Žádost o posouzení připravenosti Lotyšska v pondělí během zvláštního ceremoniálu podepsali kromě premiéra ministr financí Andris Vilks a šéf centrální banky Ilmars Rimsevičs. "Tento den vejde do lotyšské historie," prohlásil Vilks.

Podle mluvčího vlády bude žádost v úterý v Bruselu předána eurokomisaři pro měnové záležitosti Ollimu Rehnovi. Evropská komise a Evropská centrální banka poté vypracují zprávu o připravenosti Lotyšska. Konečné rozhodnutí ohledně přijetí země do eurozóny se očekává od ministrů financí v červenci.

Lotyšsko nyní patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie. Země se zotavuje z hluboké krize v roce 2009, kvůli které bylo nuceno požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o záchranný úvěr v objemu 7,5 miliardy eur (193 miliard Kč). Výměnou za pomoc slíbila masivní rozpočtové škrty a úsporná opatření.

Lotyšsko by se stalo 18. členem eurozóny. Z pobaltských zemí platí eurem prozatím jen Estonsko, které je v eurozóně od roku 2011 a je jejím nejmladším členem. Litva uvažuje o zavedení eura v roce 2015 nebo 2016.

Pokud chce členská země EU zavést euro, musí splňovat pět ekonomických kritérií. Stanovené hodnoty se týkají rozpočtového deficitu, zadlužení, dlouhodobých úrokových sazeb, stability měny vůči euru a inflace. Lotyšsko tvrdí, že všechna kritéria splňuje.

Kromě Velké Británie a Dánska, které si vyjednaly trvalou výjimku, by měli euro zavést všichni členové EU, včetně České republiky. Dokdy se tak má stát, ale nikde není stanoveno. Česko termín přijetí eura stanoven nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy