Euro má zachránit injekce, Bundesbanka skřípe zuby

Karel Toman
30. 8. 2012 15:20
Šéf ECB jde do střetu s nejsilnější centrální bankou eura. Má ale podporu Merkelové
Foto: Reuters

Frankfurt - Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ve středu odrazil kritiku svého připravovaného plánu na nákup dluhopisů periferních zemí eurozóny.

Pro německé noviny Die Zeit prohlásil, že je ospravedlnitelné, aby ECB použila "výjimečná opatření" v rámci svého mandátu, který spočívá v hlídání cenové hladiny v eurozóně.

"Plnění našeho mandátu občas vyžaduje, abychom se vydali za hranice standardních monetárních nástrojů," napsal ve svém článku pro Die Zeit. Všeobecně se očekává, že detaily programu na nákup dluhopisů, odhalí Draghi 6. září.

Bundesbank proti Draghimu i Merkelové

Draghiho slova pro jeden z nejvýznamnějších německých deníků reagují na rozkol, který v otázce způsobu pomoci euru panuje mezi ním a německou Bundesbankou. Ta je nejsilnější centrální bankou eurozóny s největším vlivem v bankovní radě ECB.

Bundesbanka a její prezident Jens Weidmann jsou proti Draghiho plánu, německá kancléřka Angela Merkelová mu ale naopak vyslovila podporu. Tu má navíc i u finančních trhů, jak na středeční aukci napověděl pokles výnosů u půlročních dluhopisů Itálie.

Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním uvnitř ECB napsaly, že názorů na to, jak by banka měla v nákupu dluhopisů postupovat, je celá řada. Draghi přitom v minulosti prohlásil, že nákup dluhopisů ze strany ECB by měl být podmíněn úspornými reformami ze strany dané vlády, které se napřed dohodnou s Bruselem.

Kritici tohoto postupu poukazují na to, že ECB, která má být nezávislá, se tímto politizuje, a zároveň při tom na sebe bere velká investiční rizika. Draghi ale v textu tvrdí, že ECB bude vždycky jednat nezávisle a v rámci svého mandátu dohledu nad stabilními cenami.

Pro Die Zeit Draghi napsal, že není potřeba jít do "extrému" "Spojených Států Evropských", eurozóna však podle něj potřebuje "novou architekturu" k vytvoření prosperity všech členských států "a obzvláště Německa."

Eurozóna se zahřívá k horkému podzimu

"Německo musí zůstat kotvou silné měny v centru zóny měnové stability a dynamické a konkurenceschopné ekonomiky eurozóny," napsal Draghi. "Jenom silnější ekonomická a měnová unie to dokáže zajistit," dodal.

Prezident Budesbanky Jens Weidmann o víkendu prohlásil, že nákup vládních dluhopisů ze strany ECB by byl "příliš blízko státnímu financování prostřednictvím tištění peněz," který podle něj riskuje vytvoření nových problémů. Bývalý člen bankovní rady ECB Jürgen Stark, který na svůj post vloni rezignoval právě na protest proti tomu, jak banka s krizí bojuje, tento týden prohlásil, že ECB "opakovaně překročila červené linie."

Spor mezi německými centrálními bankéři a šéfem ECB je jedním z příznaků, že po dovolenkovém poklidu se vývoj kolem společné měny zahřívá k horkému podzimu. V září se totiž rozhodne, zda mezinárodní věřitelé uvolní další pomoc Řecku, především má ale 12. září německý ústavní soud rozhodnout, zda trvalý záchranný fond ESM vůbec může být spuštěn.

To vše za situace, kdy eurozóna míří k hospodářskému poklesu a panují obavy o to, zda a jak velkou pomoc budou potřebovat Španělsko s Itálií.

 

Právě se děje

Další zprávy