Eurozóna je z nejhoršího venku, tvrdí šéf ECB Draghi

ČTK ČTK
22. 3. 2012 8:56
Šéf Evropské centrální banky tvrdí, že klíčové ukazatele má Eurozóna lepší než USA
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Frankfurt - Eurozóna má již to nejhorší z hospodářské krize za sebou. Prohlásil to v rozhovoru pro německý list Bild prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Draghi ujistil, že nedávná nabídka levných úvěrů od ECB není inflační hrozbou. ECB v minulých měsících nabídla dvakrát levné úvěry v celkovém objemu více než jeden bilion eur (24,6 bilionu Kč). Mnoho Němců má obavy, že levné úvěry od ECB mohou být inflační, a Draghi se snaží tyto obavy rozptýlit.

"Pokud by se výhled inflace zhoršil, okamžitě přijmeme preventivní akci," řekl Draghi v rozhovoru. Dodal, že banky použily většinu peněz od ECB k pokrytí svých finančních potřeb a mnoho peněz se tak do ekonomického systému nedostalo. Vliv těchto peněz na inflaci tak byl téměř neutrální.

Vlády musí udělat eurozónu odolnou vůči krizi

K ekonomické krizi Draghi uvedl, že to nejhorší z ní už má eurozóna za sebou a situace se stabilizuje, stále však přetrvávají rizika. Upozornil rovněž, že nejdůležitější čísla z eurozóny, jako inflace, bilance běžného účtu a rozpočtové deficity, jsou lepší než třeba v USA.

"Důvěra investorů se vrací a ECB nemusela již týdny kupovat vládní dluhopisy kvůli jejich podpoře. Míč je nyní na straně vlád. Musí udělat eurozónu odolnou krizi v dlouhodobém výhledu," prohlásil.

Draghi rovněž v rozhovoru pochválil Německo a dal ho jako příklad pro celou Evropu.

 

Právě se děje

Další zprávy