Euru svitla naděje. Merkelová podpořila Draghiho plán

ČTK Karel Toman, ČTK
17. 8. 2012 11:05
Německá kancléřka tak jde proti vlastním centrálním bankéřům. Akcie ale rostou
Angela Merkelová
Angela Merkelová | Foto: Reuters

Ottawa/Frankfurt - Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek vyjádřila podporu plánům šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho na boj proti dluhové krizi. Při návštěvě Kanady také vyzvala evropské partnery k rychlé domluvě na cestě k fiskální a politické unii.

Pro Draghiho je to cenné vítězství, protože jeho plány čelily v bankovní radě ECB sídlící ve Frankfurtu silné opozici právě od německých centrálních bankéřů.

Prohlášení německé kancléřky okamžitě ocenily i akciové trhy po celém světě, když se po dobrých zprávách z amerického akciového trhu burzy dostaly na několikaměsíční maxima. Zdražila i ropa, což je tradiční indikátor víry investorů v lepší hospodářský vývoj. Posílilo i euro.

Draghi "zcela v souladu" s Německem

Draghiho poslední vyjádření jsou podle Merkelové "zcela v souladu" s přístupy evropských politiků. Draghi před dvěma týdny řekl, že ECB chce obnovit nákupy státních dluhopisů v koordinaci se záchranným fondem ESM, k němuž by ohrožené země podávaly oficiální žádosti o pomoc. Jejich schválení by ale bylo podmíněno přijetím úsporných opatření.

Proti Draghiho záměru se však postavil šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann. V posledních dnech plány ostře kritizuje řada členů německé vládní koalice.

Merkelová už vyjádřila Draghimu podporu poté, co na konci července prohlásil, že "udělá vše, co bude v jeho moci, aby zabránil zhroucení eurozóny". Někteří politici v Berlíně a Mnichově však Draghiho po jeho posledních vystoupeních začali obviňovat z toho, že řídí spíš "italskou centrální banku" a ECB zneužívá k prosazování italských zájmů.

Jiní komentátoři ale zdůrazňují fakt, že na rozdíl od svého předchůdce Jean-Clauda Tricheta má Draghi praxi z obří komerční banky Goldman Sachs a lépe si rozumí s politiky. To mu pro trhy dovoluje namíchat přesně ten typ prohlášení, které je zklidní. Také mu dávají k dobru, že na periférii eurozóny prostě myslet musí, protože pokud padne ona, padne i euro, a tedy i celá ECB.

Merkelová: Euro je na dobré cestě

Merkelová po setkání s kanadským premiérem Stevenem Harperem proto také evropským lídrům vzkázala, že v jednáních o dlouhodobém řešení krize eurozóny, tedy v jejím podání o politické unii, je zapotřebí si pospíšit.

"Je to otázka podniknutí kroků, které nebyly učiněny při vzniku měnové unie, konkrétně otázka politické unie. Německo ví, že v měnové unii je nutné mít sdílenou politickou odpovědnost. Jsme na dobré cestě k řešení řady těchto problémů, ale podstatný je čas," řekla kancléřka.

Merkelová odmítá návrhy Francie a Itálie na zavedení společných eurobondů a společného ručení za dluhy bez společné rozpočtové politiky. Nejprve proto chce podřídit země eura centrálnímu rozpočtovému dohledu a činit další kroky k politické unii, tedy k převedení většiny zbývajících národních pravomocí do Bruselu.

Všechny tyto otázky se budou probírat v nadcházejících týdnech, které budou podle pozorovatelů pro osud eurozóny klíčové, na setkáních mezi předními evropskými státníky. Září totiž přinese nejen důležitý evropský summit, ale především rozhodnutí německého ústavního soudu, zda fungování ESM vůbec bude možné.

 

Právě se děje

Další zprávy