Prodejce piva za alkoholika nemůže

Dušan Klimeš
5. 8. 2006 15:00
New Jersey - Firma provozující stánky s občerstvením na stadionech byla zproštěna obvinění, že prodala pivo fanouškovi, který pak při řízení zmrzačil dítě.

Druhoinstanční soud, ke kterému se odvolala společnost Aramark, rozhodl, že nemusí platit 109 milionů dolarů (téměř 2,5 miliardy korun) matce a její dceři, které srazil opilý řidič.

Ten se alkoholem "posilnil" u stánku této firmy na fotbalovém stadionu newyorského týmu Giants. Soud první instance rozhodl, že prodavači věděli, že Daniel Lanzaro je již opilý a přesto mu prodali další drink.

Kvůli tomu matka Antonie Verniové žalovala tuto firmu, že vlastně nepřímo zavinila následnou dopravní nehodu, při které Lanzaro srazil Antonii a ta skončila připoutána na invalidní vozík.

Pivní kultura není důkaz

Soud druhého stupně však uznal námitky firmy Aramark. Té se nelíbilo, že při prvním soudu byly povoleny důkazy, které měly ukázat stadion Giants jako místo hulvátského chování a "pijácké kultury".

"Tyto důkazy mohly jednoznačně vést k nepřípustnému ovlivnění poroty, porotu pobouřit a odvrátit její pozornost od hlavních bodů případu," řekla ve svém prohlášení tříčlenná porota soudu druhé instance.

"Přitom nebyl předložen žádný přímí důkaz toho, že Lanzaro byl viditelně opilý. Sám přiznal, že se snažil vypadat střízlivě, aby ho bez problémů obsloužili," uvádí se v rozsudku.

Foto: Aramark

"Přestože je nám velmi líto toho, co se stalo Antonii Verniové, jsme potěšeni výsledkem dnešního soudu," řekla agentuře Bloomberg mluvčí firmy Kristine Grow.

Právní zástupce malé Antonie a její matky David Mazie se samozřejmě odvolá.

"Odvolací soud nesprávně vykládá zákon," řekl Mazie, který pracuje pro firmu Nagel, Rice & Mazie z New Jersey.

"Už podnikáme kroky k tomu, aby náš případ posoudil Vrchní soud v New Jersey. Věříme a očekáváme, že tento soud přijme naši žádost a bude se tímto důležitým případem zabývat," dodal Mazie.

Peníze na doktory

Dne 24. října roku 1999, kdy Lanzaro srazil dívku a matku, měl v krvi třikrát víc alkoholu, než kolik povoluje zákon v New Jersey. Přiznal svoji vinu a byl odsouzen na pět let vězení nepodmíněně.

Foto: Reuters

Antonii je nyní devět let. Podle odhadů jejího právníka budou v jejím životě účty za zdravotní péči činit ještě 40 milionů dolarů.

Firma Aramark loni vykázala čistý zisk 288,5 milionu dolarů, při tržbách téměř 11 miliard dolarů. Své stánky má na padesáti stadionech týmů basketbalové, baseballové, fotbalové a hokejové soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy